İSTANBUL (İHA) - Hollanda Ulaştırma Bakanlığı ve Almanya Sivil Havacılık Yönetimi Onur Air'e ait uçakların bakımının düzgün yapılmadığını iddia ederek, Onur Air'in ülkelerine yaptığı tüm seferleri durdurdu.
Hollanda 1 ay süreyle durdurdu
Hollanda Ulaştırma Bakanlığı, Onur Air'e ait uçakların bakımının düzgün yapılmadığını iddia ederek, Onur Air'in ülkelerine yaptığı tüm seferleri 1 ay süreyle durdurdu. Hollanda böylece, paket tur pazarının yarısını elinde bulunduran Türkiye'ye büyük bir darbe vurdu.
Uygulama sonrasında, Onur Air uçaklarının 1 ay boyunca Hollanda havalimanlarına iniş yapması yasaklandı. Hollanda Taşımacılık ve Deniz İdaresi tarafından alınan ani kararın somut hiçbir gerekçeye dayanmadığı öne sürülürken, bu 1 aylık sürenin sonunda pazarın ağırlıklı olarak Hollandalı taşıyıcıların eline geçmesi amaçlanıyor. Bugün saat 12.00'da başlayan yasak nedeniyle binlerce yolcunun havalimanlarında mağdur olması bekleniyor.
Sadece Cumartesi ve Pazar günü 9 bin 600 yolcunun Hollanda'ya uçmasının beklendiği belirten Onur Air Genel Müdür Yardımcısı Nedim Gürbüz, Hollandalı turistlerin neredeyse tamamını Türk şirketlerinin taşıdığını söyleyerek, "Onur Air, Türkiye'nin en büyük şirketi. Toplam 25 uçak ve 5 bin 900 koltuk kapasitesi bulunuyor. Hollanda'dan gelen 1 milyon turistten 400 bin kadarını Onur Air taşımaktadır. Hollanda firmaları sadece 100 bin yolcu taşımakta, diğerlerini de Türk şirketleri taşımakta" dedi.
Gürbüz, yasakla ilgili gerekçeye dayanan olayı şöyle anlattı:
"Antalya'da bir uçağımız, Pazar günü kalkış esnasında aldığı bir ikaza uyarak kalkışını iptal etmiştir. Alınan bir duman ikazı sonrası bu olay gerçekleşmiştir. Havacılık kurallarına uygun bir durumda kalkış iptal edilmiştir. Çok normal bir durumdur. Bu mesnet gösterilerek Hollanda'ya yapılacak uçuşlarımız askıya alınmıştır. Bu eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Hiçbir ülkede görülmemiş bir şey."
Bütün havayollarının, bağlı oldukları sivil havacılık teşkilatları tarafından denetlendiğini söyleyen Gürbüz, olayın tamamen ticari bir mesele olduğunu iddia ederek, "Biz, aldığımız duyumları incelediğimizde çıkardığımız sonuç, olay emniyet kaygısıyla değil, ticari bir kaygıyla gerçekleşmiştir. Hollanda'dan gelen 1 milyon turistin 900 binini Türk şirketlerinin taşıması ekonomilerinde bir takım rahatsızlıklar yaratmıştır. Kendi şirketleri dururken başkalarının onların vatandaşlarını taşıması rahatsız etmiştir. Bizim sadece hafta sonu 9 bin 600 yolcumuz ve bu ülkeye haftada 75 seferimiz var. Olay, havacılık platformundan politik bir platforma taşınmış. Olay politiktir" dedi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı'na başvurduklarını kaydeden Gürbüz, Hollanda havaalanlarında bekleyen 2 uçağın da uçmasına izin veren Hollandalı yetkilileri suçlayarak, "Madem emniyet kaygıları vardı. Neden bu uçaklarımızın uçmasına izin verdiler. Emniyet kaygısı olsa bu uçuşların da gerçekleşmesine izin vermemeleri gerekirdi" dedi.
Yıllardır Hollanda pazarındaki ticari istikrarı sayesinde tüm pazarın yaklaşık yüzde 50'sini elinde tutan Onur Air'e uygulanan bu yaptırımın Türk Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlıkları tarafından sorgulanması bekleniyor. Avrupa'daki ortak havacılık usullerine göre denetlenen ve buna göre dış ülkelere uçuş yapan Onur Air'in bir uçağının arızalanması üzerine alındığı iddia edilen kararın, genele uygulanması halinde Hollanda hava sahasına hiçbir havayolu şirketinin girmemesi gerekiyor.
Geçtiğimiz hafta meydana gelen bir teknik arıza bahane edilerek uçuşların kesilme kararının Hollanda Parlamentosu'ndaki kulisler sonrasında alındığı öne sürülüyor.
Almanya'dan uçuş yasağı
Onur Air uçaklarına, Hollanda'nın ardından Almanya da güvenlik gerekçesiyle uçuş yasağı getirdi.
Edinilen bilgiye göre, Almanya Sivil Havacılık Yönetimi, güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek, Onur Air'e ait uçakların ülkedeki hava limanlarına iniş ve kalkışlarının iptal edildiğini bildirdi. Yetkililer, kararın ayrıntıları ve ne zaman gözden geçirileceği hakkında ise bilgi vermedi.
Bu arada, Onur Air'e ait 300 kişilik yolcu uçağının, Almanya'nın Düsseldorf Hava Alanı'nda, bagaj kontrolleri tamamlanmasına rağmen, hareket saatine kısa bir süre kala uçuşu engellendi. Uçağın hangara çekildiği belirtildi.
Hollanda Ulaştırma Bakanlığı, teknik ve bakım yetersizliklerini gerekçe göstererek, Onur Air'in bu ülkedeki uçuş haklarını bir ay süreyle durdurmuştu.