HABER

"Operasyon, felaket olur"

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Akaryakıt Bayileri ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Ketenci, muhtemel bir Irak müdahalesinde akaryakıt fiyatlarının yükseleceğini belirterek, "Petrol fiyatlarının dış piyasalarda yükselmesi sonucu devletimiz kendi vergisinden fedakarlık yapmayı göze alamazsa felaket yaşanır" dedi.

Atıf Ketenci, İHA'ya yaptığı açıklamada, "Sektör olarak endişemiz, Türkiye Avrupa'da petrolü en pahalı kullanan ülkedir. Akaryakıt bayilerinin kar marjları düşüyor. Zaman zaman 107 centleri gördük. Tüketici bu rakamları bugüne kadar kaldırabildi. Petrol fiyatlarının dış piyasalarda yükselmesi sonucu devletimiz kendi vergisinden fedakarlık yapmalıdır. Uluslararası petrol fiyatlarının yükselmesi durumunda akaryakıttan alınan vergiler büyük oranda aşağı çekilmelidir. Ama vergilerini doğru dürüst toplayamayan ve dolaylı vergilerle ayakta durabilen devlet bu durumda büyük zararlara uğrayacaktır. Bunu hesap etmek zorunda. Bunu göze alamazsa bana göre ülkede felaket olur" diye konuştu.

Gelecek günlerde ani yükselişlere rağmen vergilerin de aynı oranda kalması durumunda petrolün 130 centlere kadar tırmanabileceğini ifade eden Ketenci, "Dış piyasalarda fiyatlar yükselse de devletimiz fiyatları halka yansıtmayabilir. Bunun sıkıntısı olmaz. Yani yüzde 75 oranında vergisi olan bir ürünün fiyatların yükselmesi halinde devlet yine aynı oranda ısrar ederse, o zaman tüketiciler için felaket olur" dedi.

Türkiye'de uygulanan yanlış politikalar sonucu benzinin 60 - 70 cent aralığında tüketiciye kullandırıldığını kaydeden Ketenci, "Aynı şekilde, LPG'yi 27 cente kullandırdık. Şimdi ise doğru olmayan geçmişteki uygulamalardan, yeni doğru olmayan uygulamalara geçildi. Bu teraziyi dengede tutamamaktan kaynaklanıyor. 80 - 85 cent aralığındaki benzin fiyatından devletin kaybı olmayacaktır. Bu kadar çok vergiyi barındıran bir ürün beraberinde kaçak sektörünü getirmektedir. Devlet bizden kazanayım derken diğer taraftan kaybediyor" diye konuştu.

Güneydoğu ve Van bölgesinin akaryakıt kaçakçılığında hassas bölgeler olduğuna da dikkat çeken Atıf Ketenci, "Kaçakçılık bu bölgelerle sınırlı değil. Ülkenin iç bölgelerine kadar ilerliyor. Devletimiz Irak sınırında muhtemel göçe karşı tedbirler almaya çalışırken petrol ürünlerinin kaçak yollardan geçmesi ihtimali yeniden gündeme gelebilir" diye konuştu.

Türkiye'nin Irak'ı her zaman iyi bir komşu olarak görmek zorunda olduğunu, çünkü ekonomik olarak Irak'ın Türkiye'ye çok şeyler verebileceğini, Irak'ın da aynı düşüncelerle Türkiye'ye yaklaşmak istediğini hatırlatan Ketenci, "Geçen Körfez savaşında Türkiye'nin kayıpları ortada. Şimdi ikinci bir Irak savaşında belirlenen kayıplar 100 milyar doların üzerinde olacak. DEİK'in raporunda bu maliyet 150 milyar dolara kadar çıkarılıyor. Türkiye zararlarını hala tazmin edebilmiş değil. Amerika'nın da Irak'a yönelik operasyon maliyetinin 40 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. ABD nasıl hareket eder bilemem ama Türkiye'nin Irak konusunda geçmişteki ve gelecekteki zararlarını düşünerek daha etkin bir politika izleyeceğini tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler