YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Opr. Dr. Karali : Tüp Bebek Için Ideal Gebe Kalma Yaşı 35

SAMSUN, Medicana Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliğini Tüp Bebek Ünitesi'nde görevli Opr.Dr. Bülent Karali, tüp bebek konusunda bilgi verdi. Tüp

SAMSUN, Medicana Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliğini Tüp Bebek Ünitesi'nde görevli Opr.Dr. Bülent Karali, tüp bebek konusunda bilgi verdi. Tüp bebek uygulamalarında gebe kalma faktörünü belirleyen birçok etken bulunduğunu belirten Opr.Dr.Karali, şöyle dedi:
"Bunlardan en önemlisi tedavi gören kadının yaşıdır. Gebe kalma yaşı; 35 yaşından genç kadınlarda en yüksek, 35-38 yaş arasında kabul edilebilir, 38-40 yaş arasında azalan, 40-42 yaş arasında yine ümidimizi muhafaza ettiğimiz, 42-44 yaş arasında ise gittikçe düşmüş durumdadır. Transfer edilen embriyo sayısı da gebelik şansını belirleyen bir faktördür. Tüm yaş gruplarına bakıldığında tek embriyo transfer ile gebelik beklentisi yüzde 28 dolaylarında iken çift embriyo transferi ile bu oran yüzde 45'e çıkmaktadır."
Op. Dr. Karali, embryo transferinin sonrası hakkında halk arasında düşünülenin aksine hareket etme, ağır kaldırma, seyahat etme, öksürme, ıkınma, yükseğe uzanma, transferden sonra hemen ayağa kalkma gibi aktivitelerin gebeliğin tutunma ve devamı üzerine herhangi hiçbir olumsuz etkisi olmadığını söyledi. Op.Dr. Bülent Karali, "Bu dönemde dikkat edilmesi gereken doktorların önerdiği ilaçların düzenli kullanılması ve yumurtalar aşırı derecede uyarılmış ve büyümüşlerse de fazla ağrı ve rahatsızlık duyulmaması için dinlenilmesidir" dedi.
Tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde düşük riski, normal yolla kalınan gebeliklerden çok az daha yüksekte olduğunu söyleyen Opr. Dr. Bülent Karali şöyle devam etti:
"Bunun nedeninin tedaviden değil, gebe kalamamaya neden olan problemin kendisinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde çiftler, medyada yer alan haberlerin etkisiyle embriyo transfer günleri 5'nci gün olmayınca bazen üzüntüye kapılmakta ve şanslarının azaldığını düşünmekte. 5'nci gün transferleri bazı ailelerde gebelik şansını arttırırken, bazı ailelerde tam tersi etki yapıp bu şansı azaltabilir. 5'nci gün transferi yapabilmek için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Tedavi sonrası toplanan yumurta sayısının 10 adetin üstünde olması, 3'ncü gün en azından 3 adet birinci kalitede embriyo gelişiyor olması gibi. Bu şartlar yoksa 5'nci gün transferine gitmek mevcut şansın azalmasına neden olabilir. O nedenle her denemede şansın daha yüksek olduğu bir transfer günü vardır. Bazen 5'nci gün uygunken, çoğu vakada 3'ncü gün transferleri en yüksek başarıyı vermekte, eldeki embriyo sayısı çok az ise de bazen 2'nci gün transferi tercih edilmelidir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler