Görme ve dokunma hissi deneyimi üzerine yapılan yeni bir araştırma, öpüşme sırasında gözlerin kapanmasının, beynin eldeki işlevlere odaklanmasını mümkün kıldığını ortaya koydu. Çünkü, görme duyusu devreye girdiği zaman, beyin diğer duyusal süreçlere odaklanma konusunda güçlük çekiyor.
Men's Health'ın aktardığına göre, University of London’dan Dr. Sandra Murphy ve Dr. Polly Dalton tarafından yürütülen araştırma, Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance’da yayımlandı. Çalışmanın öpüşme üzerine vardığı sonuçlar ise öpüşen insanlar üzerinde çalışılmadan ortaya çıkarıldı.
Çalışmada, katılımcılardan dokunma duyuları ölçülürken görsel görevleri tamamlamaları istendi. Görme duyusunu ölçmek içinse, katılımcılar, çeşitli zorluk seviyelerindeki harf bulma görevlerini yerine getirdiler. Dokunma duyuları ise ellerinden herhangi birisine uygulanan küçük titreşimlere verdikleri tepkiler aracılığı ile ölçüldü.
Yapılan analize göre, gözler daha fazla çalıştığında, dokunma duyusuna verilen tepkilerin daha düşük seviyede olduğu ortaya çıktı. Dokunma hissinin ön plana çıktığı dans, seks ya da öpüşme gibi aktivitelerde, insanların dokunmaya görme duyusuna kıyasla daha fazla odaklanmak istedikleri ortaya çıktı.
Dr. Polly Dalton’a göre, bu sonuçlar, öpüşürken neden gözlerimizi kapattığımızın kanıtı olabilir. Çünkü gözleri kapatmak, yani görme duyusunu devre dışı bırakmak, diğer duyuların deneyimlerine daha fazla odaklanılmasını sağlıyor.