İSTANBUL (İHA) - Gazeteci Abdi İpekçi'nin öldürülmesine ilişkin yargılandığı davadan beraat eden ve bir gazetede yayınlanan açıklamaları üzerine tekrar yargılanması gündeme gelen Oral Çelik hakkında iki ayrı mahkeme tarafından reddedilen "İade-i Muhakeme" talebi, Cumhuriyet Savcılığı'nın itirazı üzerine dosya Adalet Bakanlığı'na gönderiliyor.
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin öldürülmesine ilişkin İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada beraat eden Oral Çelik'in, yeniden yargılanması için savcılık tarafından yapılan 'iade-i muhakeme' isteminin iki defa reddedilmesinin ardından, dosya bu defa "kararın bozulması" istemiyle Adalet Bakanlığı'na gönderiliyor.
Bir gazetede Oral Çelik'in "Abdi İpekçi'ye yönelik üç suikast girişimi oldu. Üçüncüsünde hayatını kaybetti. İşin ortasındayım ve detayları bende saklı" demesi üzerine harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Savcısı İlker Yaşar, Çelik'in yeniden yargılanması amacıyla beraat kararı veren İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne "İadei muhakeme" talebinde bulunmuştu. Kararı inceleyen mahkeme, yeniden yargılamanın yapılabilmesi için ilgili yasaya göre "Açık ve net şekilde hakim önünde güvenilebilir nitelikte bir ikrarda bulunulmuş" olma şartının gerçekleşmemesi gerekçesiyle talebi reddetmişti. Savcı Yaşar'ın bunun üzerine bir üst mahkeme olan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunmuş, Yaşar'ın bu talebi de reddedilmişti.
Savcı Yaşar, bunun üzerine son hukuki işlem olarak Kararın, "Kanun Yararına Bozulması" istemiyle hazırladığı dosyayı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesini istedi. Hazırlanan bozma talebinde, Bugün Gazetesi'nin 16 Nisan tarihli nüshasında "İpekçi'yi üçüncü denemede vurduk" ve 17 Nisan'da da "Ülkücüleri Naziler eğitti" başlıklı haberler ile 30 Nisan tarihli Vatan gazetesinde "Gerçek Kurtlar Vadisi'nin yazarı ülkücü Oral Çelik İpekçi Cinayeti'nde talimatı veren ismi dizide açıklayacak" şeklinde haberlerin yer aldığı belirtildi. Bu haberlerde Oral Çelik'in hazırladığı 'Hedefteki Sır' adlı dizide Abdi İpekçi'yi kimlerin neden öldürdüğünü bu diziden öğrenecek dediği anlatıldı. Bozma talebinde, ayrıca haberlerde Bedri Koraman'a yönelik suikast girişiminde bulundukları ve Koraman'ın da bunu doğruladığı iddialarının yer aldığı belirtildi.
Oral Çelik hakkında 'öldürmeye azmettirmek' suçundan verilen beraat kararının Yargıtay 1.Ceza Dairesi'nin 15 Kasım 1999 tarihli kararı ile kesinleştiği hatırlatılan talepte, Çelik'in aradan 7 yıl geçtikten sonra işlediği suçun zaman aşımına uğradığı varsayımından hareketle verdiği beyanatlarda 'işin ortasında olduğunu' söylediği anlatıldı.
'İade-i muhakeme' taleplerini değerlendiren İstanbul 4. ve 5. Ağır Ceza mahkemelerinin 'suçla ilgili hakim önünde güvenilir nitelikte ikrarda bulunmadığı' gerekçesiyle red kararı verdiği belirtilen talepte, "Mahkemede dinlendiğinde, kamu önünde anlattıklarını hakim önünde de anlatacağından hiç kuşkumuz yoktur" denildi. Talepte, CMK 309. maddesi gereğince bu kararın "Kanun yararınca bozulmasına" karar verilmesi talep edildi. CMK'nun 309'uncu maddesinde Madde 1'e göre; "Hakim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf ve temyiz incelemesinde geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümde hukuka aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanı, o karar veya hükmün Yargıtay'ca bozulması istemini, yasal nedenlerini belirterek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak bildirir.
Madde 2-Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bu nedenlere aynen yazarak karar ve ya hükmün bozulması istemini içeren yazısını Yargıtay ilgili ceza dairesine verir.
Madde 3-Yargıtay'ın ceza dairesi ileri sürülen nedenleri yerinde görürse, karar ve hükmü kanun yararına bozar. Oral Çelik, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde İpekçi'nin, Mehmet Ali Ağca tarafından öldürülmesi için tabanca temin etmek, olayı planlamak ve öldürme olayına katılmak suçlarından yargılanıyordu. Çelik, 28 Mayıs 1999'da mahkûmiyetine yeterli kesin deliller elde edilemediği gerekçesiyle yargılandığı davadan beraat etmişti.