YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ördeğin Kaşınmasından Ilham Aldılar, Tüyünden Su Geçirmez Sunta Yaptılar

Gaziantep’te ortaokul öğrencileri, öğretmenlerinin rehberliğinde ördek tüyü ve atık petlerden su ve ısı geçirmeyen sunta...

Ördeğin Kaşınmasından Ilham Aldılar, Tüyünden Su Geçirmez Sunta Yaptılar

Gaziantep’te ortaokul öğrencileri, öğretmenlerinin rehberliğinde ördek tüyü ve atık petlerden su ve ısı geçirmeyen sunta elde etmeyi başardı. Ördeklerin suya girerken vücutlarını kaşımasından ilham alan ekip, yaptıkları detaylı çalışmaların ardından, su geçirmeyen parke ve ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaya elverişli suntayı meydana getirdi. Projenin uygunluğunu kontrol için de bir hafta su içinde bekletilen suntanın batmadığı görüldü. Ördek tüyünden yapılan sunta fikrine inşaat mühendislerinin de olumlu baktığı belirtildi.

Gaziantep Özel Emine Nakıboğlu Ortaokulu’nda eğitim gören Hamit Emre Deveci ve Mehmet Katırcıoğlu’nun, Proje Koordinatörü Harun Ocaktan rehberliğinde hazırladığı 'Doğal, Su ve Isı Geçirmeyen Sunta' adlı çalışması, 21. Ulusal Çevre Proje Olimpiyatı'nda (İNEPO) biyoloji dalında Türkiye birincisi olmuştu. Projenin oluşumu ile ilgili bilgi veren Ocaktan, “Ördekler suya girmeden önce kaşınma hareketleri vardır. Kaşınarak suya girer ve çıkarlar. Bunun nedeni, ördeklerin kuyruk altlarında ve kanat altlarında bulunan yağ tabakalarından yağı salgılayarak, tüylerini kaplamalarını sağlamaktır. Yani, ördekler suya girip çıktıkları halde tüyleri ıslanmaz. Bunun yanında köpükler, benzin, etil alkol, tiner gibi maddeler de çözülmekte. Biz bunları da köpükle beraber karıştırarak bir sunta elde etmeyi düşündük. Suntamızı yaptık. Suntamızın su geçirmez özelliğini ispat etmek için de bir deney tasarladık. Deneyde, sunta, MDF ve bizim suntamızı suya bıraktık. Sunta, ikinci günde, MDF üçüncü günde suyunu çekip, şişip batarken, bizim suntamız bir hafta geçmesine rağmen suyu çekmedi ve şişip batmadı. Çünkü ördek tüyü ve straforlar su geçirip, şişip batmıyorlar.” dedi.

Bu sayede suntanın, ısı yalıtım malzemesi olarak ve su geçirmez parke yapımında kullanılabileceğini düşündüklerini kaydeden Ocaktan, “Bunu inşaat mühendisleri ile görüşerek onlara da sunduk. Onlar da fikrimizi olumlu bulup, değerlendirilebileceğini söylediler.” şeklinde konuştu.

Projenin mimarları Hamit Emre Deveci ve Mehmet Katırcıoğlu da sunta sayesinde doğanın daha az kirleneceğini, malzemenin ucuza mal olabileceğini ve atık maddelerin de değerlendirilmesinin sağlanacağını vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler