ORDU (İHA) - TÜBİTAK'ın tam güneş tutulmasının net şekilde sadece Ordu il merkezinden izleneceği açıklaması, Orduluları 29 Mart 2006 tarihine kilitledi.
29 Mart 2006'da Brezilya'dan Moğolistan'a kadar uzanan bir çizgide izlenebilecek tam güneş tutulmasının en iyi Türkiye'den izleneceği şeklindeki NASA açıklamasının ardından, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 'tam güneş tutulması anı en iyi Ordu il merkezinden izlenecek' şeklindeki açıklaması Orduluları harekete geçirdi. Ordu Valiliği, bu fırsatı turizm ve ekonomi açısından değerlendirmek için harekete geçti. Valilik 3 dakika 30 saniye sürecek tam güneş tutulması anını turizm amaçlı hale dönüştürmek için doğa gezileri, bisiklet turu, uçurtma gösterisi, gökyüzü gözlem şenliği, eğlence programları, konferans ve seminerler düzenleyecek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden gelecek bir ekipte Ocak ayında incelemelerde bulunacak. İstanbul Üniversitesi Uzay Araştırmaları ve Uygulamaları ile Kandilli Rasathanesi'nden birer ekip konferans ve seminer vermek üzere Ordu'ya davet edildi.
Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay, 29 Mart 2006 tarihinde meydana gelecek tam güneş tutulmasının Türkiye ve Ordu açısından tarihi bir önem taşıdığını söyledi. Günay, "Bu tarihten sonra ülkemizde tam güneş tutulma günü 30 Nisan 2060 tarihidir. Yani 55 yıl sonra üstelik bu tutulmanın Ordu'dan izlenip izlenmeyeceği de belli değildir. O nedenle önümüze gelen bu fırsatı toplumun bütün kesimleriyle beraber bir turizm panayırına dönüştürmek istiyoruz" dedi.
Günay, bu tarihi günün tanıtımı amacıyla şapka, tişört, maskot, anahtarlık ve el çantası hazırlanması için Ordulu işadamlarını destek vermeye çağırdı.