HABER

Ordu toprakları erozyon tehdidi altında

ORDU (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tayfun Aşkın, Ordu ilindeki arazilerin erozyon tehdidi altında olduğunu belirterek, "Ordu ilinde tarım topraklarının yaklaşık yüzde 55'i 'kuvvetli derecede aşınabilir', yüzde 42'si 'orta derecede aşınabilir' ve sadece yüzde 3'ü 'az aşınabilir' durumdadır" dedi.

Ordu ilindeki toprakların durumu, cinsi ve erozyona dayanıklılığı yönlerini ortaya çıkarmak amacıyla tüm ilçeleri ele alan bir araştırma yaptıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Aşkın, il genelinde gri kahverengi podzolik, kireçsiz kahverengi orman, kahverengi orman, kırmızı sarı podzolik, yüksek dağ, allüviyal ve kollüviyal büyük toprak gruplarının yaygın olarak bulunduğunu, bunlar içerisinde gri kahverengi podzolik toprakların en fazla alanı kapladığını kaydetti. Yapılan çalışmalar sonunda Ordu ilindeki toprak durumunun 'erozyona müsait' olduğun ortaya çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Tayfun Aşkın, "Ordu ilindeki toprakların neredeyse tamamı, dayanıklılık ve aşınıma duyarlılık ölçütlerine göre erozyona karşı dayanıksız durumdadır. Bu sonuç, ildeki tarım arazilerinin erozyon zararı ile karşı karşıya olduğunun bir göstergesidir. Ordu ilinde tarım topraklarının yaklaşık yüzde 55'i 'kuvvetli derecede aşınabilir', yüzde 42'si 'orta derecede aşınabilir' ve sadece yüzde 3'ü 'az aşınabilir' durumdadır. Ordu ilinde tarım toprakları, bariz bir şekilde erozyon zararı ile karşı karşıyadır. Bunun en iyi göstergesi de ildeki dere ve ırmakların neredeyse sürekli olarak bulanık akmasıdır" diye konuştu.

Erozyona mutlaka tedbir alınması gerektiğini de vurgulayan Aşkın, "Ordu ilinde erozyona karşı alınabilecek en öncelikli tedbir arazilerin mutlaka Arazi Kullanım Kabiliyet Sınıflamasına uygun kullanılmasıdır. Yine erozyonu denetim altına alabilmek için öncelikle, işlemeli tarım arazilerinde toprak işlemeyi yoğun yağışlardan sonra yapmak ve toprağı alt-üst etmeden arazinin genel eğimine dik yönde olacak şekilde yırtarak yapmak gerekmektedir. Ayrıca, toprakların organik madde içeriklerinin artırılmasına yönelik olarak, bitki artıklarının bir kısmı toprak üzerinde bırakılmalı, bir kısmı da hemen toprak altında olacak şekilde gömülmelidir. Yine dik ve çok dik eğimli alanlarda yer alan fındık bahçeleri kesinlikle bozulmamalıdır. Ayrıca, çayır-mera alanlarının tarım arazisine dönüştürülmesi mutlaka engellenmeli ve çayır-meralar biran önce ıslah edilmelidir. Ancak böylesi tedbirlerle Ordu ilinde toprak bozulması ve erozyon azalacak, sonuçta da ildeki tarım topraklarının üretim potansiyelleri ve su kullanım etkinliği artırılmış olacaktır" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler