ORDU (İHA) - Ordu'da geçen yıl 190 kişinin kanserden hayatını kaybettiği bildirildi.
Ordu Sağlık Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, 2005 yılında il genelindeki sağlık kuruluşlarına tedavi amacıyla gelen 371 kişiye kanser teşhisi konuldu. Teşhis konulan bu hastalardan 190'ı tedavileri sürerken hayatını kaybetti. Geçen yıl kanser teşhisi konulan 371 kişinin 63'ünün cilt, 43'ünün prostat, 34'ünün mide, 33'ünün meme ve 33'ünün akciğer kanseri olduğu belirtilirken, uzmanlar kanser hastalarının giderek arttığına dikkat çekti. Ordu'da 1995-2005 yılları arasında ise 2 bin 107 kişiye kanser teşhisi konulduğu, bin 598 kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiği kaydedildi.
Onkoloji uzmanları, kansere sebep olan etkenlerin çok olduğunu belirterek, bu sebeplerin başında dengesiz beslenme ve sigaranın geldiğini dile getirdi. Uzmanlar, kansere sebep olan etkenlerin başında yüzde 35 dengesiz beslenme, yüzde 30 sigara, yüzde 10 enfeksiyon hastalıkları, yüzde 4 mesleki nedenler, yüzde 3 alkol, yüzde 2 çalışma yerinin düzensizliği ve yüzde 1 katkı maddeli gıdaların geldiğini açıkladı. Uzmanlar ayrıca, kanserin kalıtsal olduğunun da belirlendiğini kaydetti. Büyük kentlerde kanser riskinin yüksek olduğunu da ifade eden uzmanlar, güneşten gelen kozmik ışınların toprağa karıştığını ve yok olduklarını; ancak beton ve taş yığınları bu ışınları geçirmediği için şehirlerde kanser riskinin her zaman yüksek olduğunu vurguladı.
Uzmanlar, kanserle ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:
"Kansere yol açan etkenler çoktur. Katkı maddeli gıdalar kansere zemin hazırlar. Bu nedenle güvenilmeyen katı yağlar, limonatalar ve çikolatalar pek yenmemelidir. Tatlandırıcı olarak kullanılan sakkarin, bir gıda maddesi değildir ve böbreklere zarar verdiği gibi mesane kanserine de neden olmaktadır. Kuruyemişler üzerinde üreyen küfler, 'aflatoksin' denilen kanser yapıcı maddeyi meydana getirirler. Kahve içenlerde, içmeyenlere göre 2-3 misli fazla mesane ve pankreas kanseri ortaya çıkmaktadır. Fazla et yiyenlerde kalın bağırsak kanseri sık görülür. Proteinli gıdalar, 100 santigrat üzerinde pişirildiklerinde kanser yapan maddeler oluşur. Aşırı ısıtılan yağlarda kızartılan yiyecekler kanser yapıcı olurlar. Kullanılmış yağları tekrar kullanmak sakıncalıdır. Hormonlu maddelerin kansere yol açtığı gözlenmiştir. Sinir bozuklukları, üzüntüler vücudu zayıf düşürür ve kişinin kansere yakalanmasını kolaylaştırır."
Bu arada Ordu Boztepe Devlet Hastanesi bünyesinde hizmete girecek olan 'Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi'nin inşaatının tamamlandığı bildirildi. Yetkililer, daha önce yapılan cihaz ve malzeme ihalesinin Sağlık Bakanlığı tarafından iptal edildiğini, yeniden ihale yapılmasının ardından merkezin hizmete gireceğini belirtti.