YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ordu’da Sektörlerin Swot Analizi Çıkarılıyor

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Eyüp Elmas, Ordu’da faaliyet gösteren sektörlerdeki tüm...

Ordu’da Sektörlerin Swot Analizi Çıkarılıyor

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Eyüp Elmas, Ordu’da faaliyet gösteren sektörlerdeki tüm firmaların swot analizlerinin çıkarılacağını belirterek, “Analiz sonrası sektörler kümelenmeye uygun bulunursa Ekonomi Bakanlığının ‘Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesinin Desteklenmesi’ başlığında 1 ile 3 milyon dolarlık hibe desteğinden yararlanacak” dedi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na (DOKA) sunulan ve Ordu Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliği ile uygulanmaya başlanan ‘Küme Küme Büyüme’ Projesi kapsamında ‘Kümelenme Konferansı’ düzenlendi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda gerçekleştirilen Konferansa Ordu Vali Vekili Abdullah Demir, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Eyüp Elmas, Ekonomi Bakanlığı Kümelenme ve İnovasyon Uzmanı Barış Cihan Başer ve Ordu’da faaliyet gösteren sektör temsilcileri katıldı.

Kümelenme Konferansı’nın açılış konuşmasını yapan Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Eyüp Elmas, ‘Küme Küme Büyüme’ Projesi’nin DOKA’nın teknik destek programı kapsamında kabul edilen bir proje olduğunu söyledi. Eyüp Elmas, Ordu’da kümelenecek sektörlere 17 Eylül’den itibaren 2 günlük ziyaretler yapılacağını belirterek, “Sektördeki tüm firmalar masaya yatırılarak swot analizi yapılacak. Analiz sonrası sektörler kümelenmeye uygun bulunursa Ekonomi Bakanlığının ‘Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesinin Desteklenmesi’ (URGE) başlığında bir hibe programı var. 1 ile 3 milyon dolar bir destek sağlanacak. Bu desteği sektörlerle buluşturmak için başvuru formunu doldurup Ekonomi Bakanlığına sunacağız” dedi.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Eyüp Elmas, Türkiye’de şu ana kadar 356 küme projesinin konuşulduğunu, 100’e yakın projenin ise Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklendiğini, bu 100 projenin içinde ise sadece 15 tanesinin sağlıklı şekilde yürüdüğünü ifade etti.

“YEREL DİNAMİKLER HAREKETE GEÇİRİLMELİ”

Toplantıda Kümelenme ve İnovasyon Uzmanı Barış Cihan Başer, ‘Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesinin Desteklenmesi’, neden kümelenme projelerine ihtiyaç duyulduğu ve hangi sorunların bu tarz projelerle aşılabileceği, alternatif yaklaşımlar ile kümelenme projelerini aşamaları, ihtiyaçlar ve kritik süreçler hakkında bilgi verdi.

Başer, inovasyonun değişimi getirdiğini belirterek, proje kapsamında Ordu’da da en az 1-2 firmayı bu portföye katmak istediklerini, özellikle yerel dinamikleri harekete geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

“KÜMELENMENİN GEÇ FARKINA VARDIK”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin de globalleşen dünya pazarlarında mal ve hizmetlerin rekabet edebilme şartları içerisinde kalite ile birlikte fiyatlarda çok önemli bir rol oynadığını belirtti. Şahin, “Ülkemizde özellikle otomotiv sanayinin gelişmesi döneminde önemi fark edilen kümelenmenin zamanla bilinçli ve projeler kapsamında ülkede yaygınlaştırılmaya çalışıldığını görmekteyiz” diyen Servet Şahin, ”Bölgesel olarak geç farkına vardığımız ancak acilen uygulamak durumunda olduğuna inandığımız hizmet ve mal üretiminde kümelenme çalışmalarını yapma mecburiyetimizi sektörel destekler ile bilinçli bir ortama taşımak istiyoruz” diye konuştu.

"FINDIK VESU ÜRÜNLERİ URGE'YE UYGUN"

Bu arada konferansta yapılan açıklamada, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına sunulan ‘Küme Küme Büyüme Projesi’ Ordu Valiliği Avrupa Birliği Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi ile işbirliği içerisinde 3 Eylül 2012 tarihinde başladığı ve projenin ilk 4 gününde 40 sektör temsilcisinin katılımıyla kümelenme eğitimi verilerek, Ordu ilindeki 7 sektörde örnek swot analizi yapıldığı kaydedildi. Kümelenme Konferansının sonunda, fındık, su ürünleri, fındık ürünleri imalatı ve tekstil de URGE destek programına başvuru için asgari kriterlerin sağlandığı, kesme çiçekçilik, tarım ve kivi sektöründe ise potansiyelin yüksek olduğu ve üzerinde çalışılması gereken sektörler olduğu tespit edildi.

SWOT ANALİZİ NEDİR?

Swot analizi, çevresel faktörlerin incelenmesini, işletmenin geleceği açısından önemli olan fırsatların saptanmasını, işletmeye tehdit unsuru oluşturabilecek faaliyetlerin (örneğin rakip firmaların atılımları, tüketici tercihlerindeki ani değişiklikler) önceden fark edilip önlem alınmasını, işletmenin güçlü yönlerinin ortaya çıkmasını ve bunların hangi durumlarda, koşullarda ve ortamlarda kullanılması gerekebileceğinin saptanmasını, işletmenin zayıf yönlerinin belirlenerek önlem alınmasını, zayıf yönlerin olası tehditler karşısında işletmeyi düşürebileceği zor durumlarını analiz edilmesini vb. stratejik ve planlamacı yaklaşımları kapsıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler