HABER

Ordulular üniversite istiyor

ORDU (İHA) - Yaklaşık 1 milyon nüfusu, 3 fakülte ve 3 yüksek okulu ile üniversite yatırımına aday illerin en başında gelen Ordu, üniversitesini istiyor. 600 bin metrekare alanın üniversite yapılması için tapulandırıldığı, öğretim üyeleri için lojman ve diğer sosyal tesislerin inşaatının tamamlandığı Ordu'da, 7'den 70'e herkes üniversitenin kurulması için Meclis'in karar vermesini bekliyor.

Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu, üniversitelerin büyükşehirlerin imtiyazından çıkarılması gerektiğini söyledi. Vali Yazıcıoğlu, ekonomik ve sosyal yönden geri kalmış, ancak nüfus ve alt yapı açısından önemli bir yere sahip olan illere üniversite kazandırılmasının yararlı olacağını belirterek, "Üniversite bulunduğu yöreyi ekonomik ve sosyal yönden kalkındırdığı gibi, ekonomik durumu kısıtlı ailelerin çocukları da il dışına çıkıp zor şartlarda öğrenim yapmaktan kurtulacak. Ayrıca, üniversite, geri kalmış yörede kalkınmayı tetikleyecek bir güce sahiptir" dedi. Vali Yazıcıoğlu, şöyle devam etti:

"Artık üniversite şehirlerin prestiji haline gelmiştir. Hala üniversiteye kavuşamayan iller arasında bu konuda yarış devam etmektedir. Ordu, bu yarıştan başarıyla çıkacaktır. Biz bu konuda gerekli altyapımızı tamamladık. Şu anki mevcut alt yapı ve potansiyelimizle üniversiteyi diğer illere göre daha fazla hak etmekteyiz"

Ordu Belediye Başkanı Fikret Türkyılmaz da dünya ölçeğine bakıldığında büyük üniversitelerde kürsü başkanı, dekan ve rektör sıfatlarını taşıyan birçok Ordulu bulunduğunu hatırlattı. Başkan Türkyılmaz, Ordu'nun bir üniversiteye sahip olmasının kendi içindeki değerleri ortaya çıkarması için büyük bir fırsat olacağını kaydederek, "Samsun ve Trabzon'daki üniversiteler, bulundukları illere yılda 100 trilyon liralık kaynak sağlıyor. Üniversite bizim için o kadar önemli ki, bu hususta nefes alıp vermeyi bile boşa çıkarmamamız gerekiyor" diye konuştu.

"ORDU ÜNİVERSİTEYİ HAK ETTİ" Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemil Yapar, kentin üniversite açısından önemini rakamlarla açıkladı. Prof. Dr. Cemil Yapar, şöyle konuştu:

"Ordu, nüfus açısından ilk 20. sırada bulunmaktadır. Ordu'dan önde gelen 19 ilde üniversite bulunmasına rağmen, Ordu'da yoktur. 20. sıradaki Ordu'dan sonra 12 ilde, yani 32. sıraya kadar illerde üniversite vardır. Bir başka deyişle 33 ilin 32'sinde üniversite vardır, 20. sıradaki Ordu'da yoktur. Kıyı ili olmasına rağmen limanı olmayan tek il Ordu'dur. Kamu yatırımlarının nüfusa göre Türkiye ortalaması 12 milyon 700 bin lira iken, bu ortalama Ordu'da kişi başına 1 milyon 100 bin liradır. Bu yüzden nüfus bakımından 20. sırada bulunan Ordu, bu sıralamada 71. durumdadır. Yapılan tarımsal üretimin değeri açısından Ordu 33. sırada yer alırken , GSMH sıralamasında 59. sıradadır. Yolların asfaltlanması sıralamasında 81 il arasından 73., elektrik tüketiminde 57., kişibaşına devletin yaptığı harcamalar açısından da Türkiye ortalamasının onda biri düzeyindedir. Ordu'da vergi tahsilatı yüzde 96'dır. Sanayileşmede gereken hedeflere ulaşılamamıştır. Bütün bunlar değerlendirildiğinde görülüyor ki, Ordu'da yaklaşık 1 milyon nüfus olmasına rağmen hala üniversite yoktur. Sürekli göç veren Ordu'da bir üniversite olması halinde ekonomik ve sosyal kalkınma sağlanacak, geriye göç hızlanacak, burada okuyacak öğrenciler bölge ve il ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır."

"ÖNEMLİ OLAN BİLİMDİR" Eğitim alanında gerçekleştirdiği yatırımlarla cumhurbaşkanlığından 2 kez ödül alan ve halen yüzlerce öğrenciye burs veren Karlıbel Bilgi Vakfı Başkanı Ergin Karlıbel de Ordu'ya kazandırılmak istenen üniversitenin Anadolu'da mevcut üniversitelerden farklı olması gerektiğini ifade etti. Karlıbel, üniversitenin amacının bilim olduğuna dikkat çekerek, bilime önem veren, diğer üniversitelerden farklı olan, ülke eğitimine önemli oranda katkıda bulunacak bir üniversiteye sahip olmak gerektiğini söyledi.
Ergin Karlıbel, şehir merkezinde değil, diğer ilçeleri de içine alan bir arazide üniversite kampüsü kurulması gerektiğini kaydederek, üniversite alanı için belirlenen arazilerden biri olani Ulubey İlçesi'nin Sayacabaşı mevkiindeki arazinin bu amaca uygun olduğunu belirtti. Karlıbel, "Bu sahaya yapılacak üniversite, Ordu merkezle birlikte Ulubey, Mesudiye, Fatsa, Gürgentepe, Perşembe ilçelerinde büyük bir canlılık meydana getirecektir. Bu kadar kazalarıyla birlikte örtüşen başta bir yer düşünülemez" dedi.

En Çok Aranan Haberler