NEW YORK (ANKA) – Türkiye’de “Balyoz” soruşturmasıyla meydana gelen son gelişmeler ve ülkenin yönelişine ilişkin soru işaretleri, New York Times gazetesinde geniş bir haber analizine konu oldu. New York Times, “Türkiye’de dokunulmaz olarak görülen askerler, siyasi kaidesinden düşürüldü” derken, “Ordu sadece siyasi gücünden olmadı aynı zamanda karşı mücadele edemediği veya etmek istemediği de kanıtlandı. Geçen hafta, bazıları çok üst rütbeli, düzinelerce subay gözaltına alındı. Üst düzey askeri liderler ise, toplandı ve bırak bir darbe, ancak kısa bir açıklama yayımlayabildiler” yorumun yaptı.
Ülkenin, haklarının çiğnemesinden korkan milyonlarca laik Türk’te derin bir kaygı yaratarak meçhul bir istikamete doğru ilerlediği”ni savunan gazete, “Türkiye’nin kimlik krizini nasıl çözeceği, sınırlarının ötesine yansıyacak” yorumunu da yaptı.
[
****](http://www.nytimes.com/2010/03/02/world/europe/02turkey.html?ref=world)
New York Times, Sabrina Tavernise imzası ile yayımladığı “Türkiye’de Ordu Çekiliyor ve Güç Yeniden Uyarlanıyor” başlıklı haber analizinde Türkiye’de eski komutanların gözaltına alınmasına işaret ederek, “Türkiye’de uzun yıllarca dokunulmaz olarak görülen ordu, siyasi kaidesinden şaşırtıcı katiyet ile düşürüldü” yorumunu yaptı.
Bunun da NATO üyesi “Türkiye nasıl bir ülke olacak?” gibi “hayati” bir soruyu gündeme getirdiğini kaydeden gazete, ordunun, laikliği korumak için seçilmiş hükümetleri iktidardan uzaklaştırdığını da yazdı.
Gazete şöyle devam etti:
-“ORDU KARŞI KOYAMADI VEYA KOYMAK İSTEMEDİ”
“Ordu sadece siyasi gücünden olmadı aynı zamanda karşı koyamadı veya koymak istemediği de kanıtlandı. Geçen hafta, bazıları çok üst rütbeli, düzinelerce subay gözaltına alındı. Üst düzey askeri liderler ise, toplandı ve bırak bir darbe, ancak kısa bir açıklama yayımlayabildiler.”
ABD’li gazete, Türkiye’nin şimdi “kavuğunu değiştirmekte olduğu, modası geçmiş bir doktrinden sıyrıldığı ancak neler olacağı konusunda gergin olduğunu” öne sürdüğü haber analizinde şu görüşleri de dile getirdi:
“MİLYONLARCA LAİK, OTORİTER BAŞBAKAN'DAN KORKUYOR”
“Türkiye şimdi, ülkenin otoriter Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın haklarını çiğnemesinden korkan milyonlarca laik Türk’te derin bir kaygı yaratarak meçhul bir bölgeye doğru ilerliyor.”
Bu kaygıların, son hafta arttığını da kaydeden gazete, “Türkiye’nin kimlik krizine nasıl çözeceği, sınırların ötesine yansıyacak. Türkiye, NATO’da ABD’den sonra ikinci büyük orduya sahiptir. Kuzeyinde eski Sovyetler Birliği, Güneyinde ise Ortadoğu bulunan Türkiye’nin stratejik bir konumu var. Avrupa Birliği üyeliği için aday. On yıllarca süren büyüme, onu Avrupa’nın 7. büyük ekonomisi haline getirdi” diye yazdı.
-“TÜRKİYE’DE DERİN BİR TARİHİ DEĞİŞİM YAŞANIYOR, ORDU LİDERLİĞİ DARBELERİ DURDURDU”
Türkiye’de şimdi “derin tarihi bir değişim”in yaşandığını da yazan New York Times, daha önce birkaç defa darbe yapan ordunun rolünün, Erdoğan’ın yükselişi ile değişmeye başladığını, 2007 seçimindeki zaferinin de, askerlerin siyasetteki rollerini önemli ölçüde azalttığını vurgularken de “Bu zaten değişiyordu. Savcıların dile getirdikleri darbe komplolarının hiç biri, gerçekleşmedi çünkü ordunun en tepesindeki liderliği, onları durdurdu” diye yazdı. Gazete şu değerlendirmeye yer verdi:
-“BAŞBUĞ’UN ERDOĞAN İLE İYİ BİR İLİŞKİSİ VAR”
“Ve ordunun göz altılara yanıt vermemesinin, müdahaleler karşıtı bir liderliği yansıtıyor. Şimdiki Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, askerlerin müdahalesine karşın konuştu ve Sayın Erdoğan ile iyi ilişkilerinin olduğuna inanılıyor. Ancak Sayın Erdoğan’ı eleştirenler için gözaltılar, muhalefeti susturmaya yönelik çığ çabalar gibi görülüyor. Ve artık cumhurbaşkanlığı, bürokrasi ve parlamento olmak üzere, gücün çoğunu elinde tuttuğuna göre, dürtülerinin kontrolsüz kalmasından kaygılanıyorlar.”
New York Times, Erdoğan’a karşı koyacak tek kalan kurum olan yargının, “yakında, İslamcı destekçilerinin ellerine geçmesi” endişelerini de aktardıktan sonra “Sayın Erdoğan, kazançlı çıkmasından mutlu olacak olanlar bile kendisi için otoriter eğilimleri olan kusurlu bir lider olduğunu söylüyorlar” diye yazdıktan sonra Doğan Yayın Grubu’na getirilen para cezasını örnek gösterdi.(ANKA)