HABER

Organ bağışı ihmal ediliyor

ANKARA (İHA) - Sağlık-Sen Başkanı Dr. Ahmet Aksu, Türkiye'de organ bağışının yetersizliği nedeniyle insanların hayatını kaybettiğini bildirdi.

Aksu yazılı açıklamasında, tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıkların Türkiye'de de önemli sağlık sorunlarından olduğunu vurgulayarak, özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa sürede kaybettiğini kaydetti. Organ nakli bekleyen hastaların sayısının gün geçtikçe arttığını belirten Aksu, "Ancak ne yazık ki ülkemizde organ bağışı çok düşük seviyede olması nedeniyle binlerce insanımız hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2004 yılında 21 ilde hiç organ bağışı yapılmamış son 1.5 yıl içerisinde hiç bağış yapmayan 13 tane il var. 2005 yılının ilk 6 ayında sadece 3 bin 758 kişi organlarını bağışlamış. En kalabalık şehrimiz İstanbul'da sadece 286 kişi organ bağışında bulunmuştur. Ayrıca Sağlık-Sen AR-GE Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre ülkemizde bugün yaklaşık olarak 35 bin kişi böbrek yetmezliği hastası diyaliz makinelerine bağlı olarak böbrek nakli umuduyla yaşamaktadır. Ne yazık ki bu hastalarımızın her yıl yüzde 10'u hayatını organ nakli yapılmadığı için kaybediyor. Organ nakli için ülkelerde 2004 yılında milyon nüfus başına düşen donör sayısı İspanya'da 33.8 Fransa'da 18.3 Almanya'da 12.3 iken ülkemizde sadece 1.6 dır" dedi.

Organ nakli konusunda gerekli donanıma sahip merkezlerin ve uzmanların bulunduğunu; ancak koordinasyon eksikliği olduğunu ve etkin kampanyalar yürütülemediğini vurgulayan Aksu, cumhurbaşkanı, başbakan ve sağlık bakanı başta olmak üzere tüm yöneticileri organ bağışına destek vermeye çağırdı. Aksu şunları kaydetti:
"Organ nakli için ülke olarak gerekli donanıma ve kadrolara sahibiz. 2004 yılı ekim ayı itibariyle 12 Kalp Nakli Merkezi, 17 Karaciğer Nakli Merkezi, 25 Böbrek Nakli Merkezi, 21 Kemik İliği Nakli Merkezi, 11 Göz Bankası mevcuttur. Organ nakli çalışmalarında verimliliği artırmak, adaletli organ ve doku dağıtımını sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyon ve denetiminde, üniversitelerin, kamu ve özel sağlık kuruluşlarının katılımıyla 'Ulusal Organ ve Doku Nakil Koordinasyon Sistemi' kurulmuştur. Fakat bu sistem etkin olarak faaliyet göstermiyor. Ayrıca yürütülen kampanyalar da çok zayıf kalmakta asla amacına ulaşamamaktadır. Organ bağışı konusunda halk yeterince bilgilendirilmiyor. Organ ve doku bağışının temininde halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek konusunda önemli rol hiç şüphesiz yöneticilerimizdir Biz Sağlık-Sen olarak cumhurbaşkanı, başbakan ve sağlık bakanı başta olmak üzere, bakanlarımız, müsteşarlarımız, askeri erkan, sivil toplum kuruluşları, sendika genel başkanları ve yöneticilerini organ bağışı yapmaya, düzenlenen kampanyalara aktif olarak destek vermeye çağırıyoruz. Organ nakli konusunda daha etkin kampanyalar yürütülmeli ve koordinasyon birimi etkin olarak faaliyete geçirilmelidir."

En Çok Aranan Haberler