YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Organ bağışı yetersiz kalıyor

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr.

Organ bağışı yetersiz kalıyor

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, organ bağışının her geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık 1.5-2 katı artış gösterdiğini ancak bu artışın halen çok yetersiz kaldığını söyledi.
Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Dengiz Kalkan, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada organ bağışının önemine dikkat çekti. Dr. Ali Dengiz Kalkan, “Kişinin kendi organlarını tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka bir insanın tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. Kişinin yasal olarak organ bağışı yapabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması ve bu dileğini iki şahit huzurunda bilinçli ve her türlü etkiden uzak olarak organlarını bağışladığını organ bağış senedini şahitlerle birlikte imzalayarak beyan etmesi gerekmektedir. Organ Bağışı yapan kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra yakınları tarafından organları bağışlanabilir. Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile bir böbreğini ya da karaciğerinin bir kısmını ihtiyacı olan bir hasta için bağışlayabilir, canlı vericiden organ bağışı için hasta ile birlikte organ nakli merkezine, öldükten sonra kullanılmak üzere bağış için organ bağış birimi olan tüm hastaneler (kamu, özel, üniversite) Türkiye Organ Nakli Vakfı, organ nakil merkezleri, Sağlık Müdürlükleri, aile hekimliklerine yapılabilir” dedi.

"Organ bağışı yetersiz kalıyor"
“Organ bağışı her geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık 1.5- 2 katı artış göstermekte olup, bu artış halen çok yetersiz kalmaktadır" diyen Dr. Kalkan, şunları kaydetti:
"Ülkemizde yılda 1 milyon nüfus başına azami 25 kadavra donör sağlayabildiğimiz takdirde organ nakli bekleme listelerindeki hastaları tedavi etme şansını yakalayabiliriz. Ülkemizde ölenlerin sadece yüzde 25-30 unun yakınları organ bağışını kabul etmektedirler. Bu da yılda bir milyonda 3,5-4 kişi demek. 2019 yılında ilimizde faaliyet gösteren sağlık tesislerinde beyin ölümü gerçekleşen 11 hastamızdan sadece 2 hastamızın organları yakınları tarafından bağışlanmıştır. Kadavradan organ bağışında yıllık ortalamanın çok çok altında kalıyoruz. Bu nedenle her yıl ülkemiz genelinde 6-7 bin kişi organ nakli beklerken yaşamlarını kaybediyor. Yaş ortalaması da oldukça düşük. Örneğin böbrek hastalarının yüzde 50’sine yakınının 5-40 yaş arası kişilerden oluştuğu tespit edilmiştir. Bir böbrek hastası ya da karaciğer hastası yakınlarından bağış alabiliyor, ancak kalp, ince bağırsak, akciğer nakli bekleyen hastalarımız canlıdan canlıya değil, sadece kadavradan gelen organla hayatlarına devam edebilecekler. Beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastayı hayatta tutmamız imkansız, ancak organ bekleyen ve nakil olan hastanın hayata tutunması, çalışması, evlenmesi, anne baba olması, dışarda eğlenmesi organ nakli ile mümkün olmaktadır. Her yıl ülkemizde 3-9 Kasım doku, organ nakli ve bağış haftası olarak kutlanmaktadır. Bu vesile ile organ bağışının hayati önemini bir kez daha vurgulayarak, organ bağışı konusunda farkındalığın ve bağışçı sayısının artırılması amacıyla duran hayatlara dokunmak, candan cana yapılacak en büyük iyilik olan organ bağışı konusunda duyarlılığa davet ediyorum.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler