YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Organ bağışında Bursa lider

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, "Organ bağışında Bursa'da yüzde 50 artış sağlandık ancak Avrupa'nın gerisindeyiz?" dedi.

Organ bağışında Bursa lider

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursadabugun.com'a yaptığı açıklamada, organ bağışı ile ilgili yeterince halkın bilinçlendirilmediğini, Bursa ve bölge olarak organ bağışında yüzde 50 artış olmasına rağmen Avrupa standartlarının üstüne çıkılması gerektiğini söyledi.

"ORGAN BAĞIŞINDA AVRUPA'NIN GERİSİNDEYİZ"

Organ bağışının hayat kurtardığının altını çizen Akan, "Bazı organlar var ki, tedavisi ancak organla mümkündür. Bir insanın karaciğer veya böbreği işlevini yitirdiğinde ona uygun donör bulmazsanız, o insanı kaybedersiniz. O yüzden bizim organ naklini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Böylesine hayati durum söz konusu iken, Türkiye'de organ bağış rakamlarının ne seviyede olduğunu görüyoruz. Organ bağışı konusunda maalesef Avrupa ülkelerinin gerisindeyiz. Başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere bu konuda Sağlık Müdürlüğümüz ciddi çalışmalar yürütüyor. Amacımız vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda belli bir bilinci oluşturmak" dedi.

"ORGAN BAĞIŞI GİBİ DAHA HAYIRLI BİR ŞEY VAR MI?"

"Bursa'da bir özel diğeri devlet olmak üzere 2 tane nakil merkezimiz var" diyen İl Sağlık Müdürü Akan, "Bölgede çıkan bütün nakilleri ciddi bir organizasyonla zamanında etkin bir şekilde nakilleri gerçekleştiriyoruz. Nakil durumlarından gerekirse ambulans helikopter, gerekirse diğer ulaşım araçları adeta seferber edilerek nakil işlemleri yapılıyor. Geçen yıldan bu yıla yüzde 50 artış olmasına rağmen Bursa ve bölge olarak yeterli değiliz. Avrupa standartlarının üzerine çıkmalıyız. Basınımızın da vereceği destek ile organ bağış oranlarının daha yukarılara çıkacağına inanıyorum. Bursa bölgesinde 2012 yılının ilk 6 ayını değerlendirdiğimizde organ bağış oranlarında geçen yılın ilk 6 ayına oranla büyük bir artış olduğu görülmektedir. 2011 yılında ilk 6 ayda 41 beyin ölümü tespiti yapılmış ve bunlardan 12 si aile izni alınarak donör olmuştur. 2012 Yılının ilk 6 ayında ise 65 beyin ölümü tespiti yapılmış ve bunlardan 19'u aile izni alınarak donör olmuştur. Siz organlarınızın yeterliliğini yitirdiği zaman başka bir cana hayat veriyorsunuz, bundan daha onurlu, daha hayırlı bir şey olabilir mi? Demekki bu konuda yeterli bilinci oluşturamamışız, halka yeterince inememişiz."

"KADINLAR ORGAN BAĞIŞINDA ÖNCÜLÜK EDİYOR"

Organ bağışında kadınların öncü olmasına rağmen rakamlara göre erkeklerin daha fazla organ bağışladığını dile getiren Dr. Özcan Akan, "Aslında bu soruyu iki şekilde ele almak lazım Canlıdan yapılan nakillerde vericilerin çoğunluğunu kadınlar ve bunlarında tamamına yakınını da anneler oluşturmaktadır. Yani annelerimiz bir kez hayat verdikleri evlatlarına ikinci kez ihtiyacı olduğunda hiç düşünmeden organ bağışında bulunmaktadır. Kadavradan nakillere baktığımızda ise 2011 yılında yapılan bağışların 9'u kadın 14 tanesi de erkeklerden oluşmaktadır, Türkiye geneline baktığımızda da buna benzer bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Beyin ölümü gerçekleşip organları bağışlananların yüzde 60'tan fazlasını erkekler oluşturmaktadır" diye konuştu.

"2011'DE ORGAN BEKLEYEN BİN 348 HASTA YAŞAMINI YİTİRDİ"

Türkiye'de yaşamını diyaliz tedavisi ile devam ettirmekte olan yaklaşık 60 bin kronik böbrek yetmezliği hastası mevcut olduğunu vurgulayan Akan, "Son dönem böbrek yetmezliklerinde diyaliz tedavisi yerine, böbrek nakli yapılması hastanın yaşam süresi ve kalitesini artırmaktadır. Bazı kronik karaciğer ve kalp rahatsızlıklarında ise durum daha üzücü olup, diyaliz gibi yardımcı tedavi alternatifleri olmadığı için bu hastalar organ bulamadıkları takdirde hayatlarını kısa sürede kaybetmektedirler. Yapılan bilimsel çalışmalar önümüzdeki 5 yılın sonunda ülkemizde diyaliz tedavisi gören hasta sayısının 100 bin olacağını ve yine medikal tedavi ile takip edilen kronik kalp ve karaciğer hastalarından organ bekleme listelerine 50 bin civarında hastanın daha gireceğini göstermektedir.

Organ bekleme listelerinde kayıtlı hastalardan 1348 kişi 2011 yılında uygun organ bulunamadığından nakil olamayıp hayatını kaybetmiştir. Bunlar sistemde kayıtlı olan vakalar bu sayının aslında çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Geride bekleyen binlerce hastamız var. Şunu unutmamalıyız bir gün bizim ya da en sevdiğimiz insanın hayatını kurtarmak için organ nakline ihtiyacımız olabilir. Arkamızda bırakabileceğimiz en büyük miras hem de hiç tanımadığımız ve gerçekten hayat bulacak insanlara organlarımızı bağışlamaktır" dedi.

"BURSA'DA 2012'DE ORGAN BAĞIŞINDA REKOR ARTIŞ"

Bursa'da bulunan iki organ nakil merkezimizde kayıtlı 674 böbrek ve 37 karaciğer nakli olmak için bekleyen hasta bulunduğuna dikkat çeken Dr. Özcan Akan, "Avrupa Konseyi'nin verilerine göre, 2008 yılında milyon nüfus başına İspanya 'da 34,3, Belçika'da 28,0, Amerika'da 24,6 kadavra donör düşerken, Türkiye'de bu rakam 4,2'dir. Bursa bölgesinde ise bu rakam 2009 yılı için 1,8 iken yapılan çalışmalarla 2011 yılında 4,6 düzeyine çıkmıştır. 2012 yılının ilk altı ayında ise toplam 64 beyin ölümü bildirimi yapılmış ve 18'i aile izni alınarak donör olmuş ve geçen yıla oranla yüzde 50'ye yakın bir artış sağlanmıştır. Organ nakli sayılarımızda da geçen yıla oranla belirgin artışlar yakalanmıştır, 2011 yılında bölgemizde ikinci bir organ nakli merkezi açılması sonrasında artık bekleyen hastalarımıza daha hızlı hizmet götürebilmekteyiz. Bölgemizdeki nakil merkezlerinde 2011 yılında toplamda 58 Böbrek nakli , 7 Karaciğer nakli yapabilmişken 2012 yılının ilk 6 ayında 44 Böbrek nakli 15 Karaciğer nakli gerçekleştirerek organ bekleyen hastalarımıza ikinci bir yaşam şansı sağlanmıştır" şeklinde konuştu.

"BURSA ORGAN BAĞIŞINDA LİDER"

Dünyanın çoğu ülkesinde organ nakli ameliyatları kadavra vericilerden yapılmakta iken Türkiye'de yeterli kadavra donör olmaması sebebi ile organ nakillerinin yüzde 80'ninden fazlası canlı vericilerden yapıldığını belirten Akan, sözlerini şöyle sürdürdü;

"İki organ nakil merkezi bulunan Bursa 2011 yılında yapılan organ nakillerinin yüzde 60'ından fazlasını Kadavradan yaparak ülkemizde bu alanda da öncü konumunu sürdürmektedir. Amacımız önümüzdeki yıllarda sadece Bursa'da değil Bölge Koordinasyon Merkezimize bağlı Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Düzce ve Yalova'da organ bağış oranlarını dünya ülkeleri seviyesine ulaştırmak, Bursa bölgesinde organ bekleyen vatandaşlarımıza umut olabilmektir. Biz organ bağışı konusunda yeterli çalışmalarımızı tamamladık. Yeterki bir vatandaşımız organlarınız bağışlasın. Herhangi bir devlet hastanesine organ bağışlamak isteyen bir vatandaşımız, herhangi bir sağlık ekibi, aile hekimi ve sağlık ocağına başvurduğu zaman kesinlikle ona yol gösterilecektir ve organ bağışı ile ilgili süreç başlayacaktır. Bütün sağlık kuruluşları, il sağlık müdürlüğümüz ve hastanelerimizde organ bağışıyla ilgili alt yapı çalışmalarını hazırladık."

HABERİN VİDEOSU:

bursadabugun.com/haber/bursa-lider-ama-avrupa-nin-gerisindeyiz-ozel-haber-98845.html

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler