YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Organ Bağışında Türkiye Ortalamasını Geçtiler

Dicle Üniversitesinde (DÜ) akademisyen ve öğrenciler tarafından bir yıldır yürütülen "Bir Hayat da Sen Kurtar" organ bağışı kampanyası çerçevesinde bir

Dicle Üniversitesinde (DÜ) akademisyen ve öğrenciler tarafından bir yıldır yürütülen "Bir Hayat da Sen Kurtar" organ bağışı kampanyası çerçevesinde bir yılda 200 öğrenci organ bağışında bulundu.

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Doku Organ Nakli Diyarbakır bölge Koordinasyon Merkezi tarafından, Doç. Dr. Mehmet Doğru ve Doç. Dr. Reyhan Gül Güven'in yanı sıra DÜ Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü 3. sınıf Fen Bilgisi ve Okul Öncesi Öğretmeniliği öğrencilerine "Bir Hayat da Sen Kurtar" organ bağışı için yürütükleri kampanyadan dolayı teşekkür plaketi sunuldu.

DÜ Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'ndaki törende konuşan Doç. Dr. Mehmet Doğru, yaptıkları kampanya süresince başta öğretmen adayları olmak üzere yaklaşık 6 bin kişiye birebir organ bağışı hakkında eğitici seminerler verildiğini söyledi.

Doğru, bir yıl içinde yaptıkları seminerlere değinerek, "Seminerlerle, öğrencilerimiz organ bağışına ilişkin kanun ve tüzükleri, organ bağışının dini ve kültürel açıdan nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ve konunun bilimsel süreçlerini öğrenme fırsatı buldular" diye ifade etti.

Yürüttükleri kampanya sonucunda bazı verilere değinen Doğru, şöyle konuştu:

"Organ bağışı kampanyası süresince sadece Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi'nde okuyan 4 bin 820 öğrenciden bu yıl içinde yaklaşık 200 kişi organlarını bağışlamıştır. Bu da ortalama olarak yüzde 4'lük bir dilime denk geliyor. 2005'te ilimizde organ bağışı yapan bulunmazken, bu kısa kampanya süresinde Türkiye ortalamasını yakaladık hatta geçtik. Amacımız var olan organ bağışıyla ilgili yanlış korkuları ortadan kaldırmak, geleceğin öğretmenlerini ve toplumumuzu bu konuda bilinçlendirmek. Bundan sonraki çalışmalarımızla da batılı ülkelerin bağış sayısına ulaşmaktır."

-"İnsanların organ bağışıyla ilgili büyük korkuları var"-

Doğru, bilgilendirme seminerleri esnasında insanların organ bağışında bazı korkularının olduğuna değinerek, "İnsanların acaba organımı bağışlarsam, organımı bir organ mafyasına kaptırır mıyım- bizi bu listeye mi alacaklar, organ bağışlarsam organ bağışladığım kişi günah işlediğinde o günah bana yazılır mı- Hem mafya kaygısı hem de dini açıdan da korkuların olduğunu gördük" şeklinde konuştu.

Kampanyaya başladıklarında yaptıkları bazı araştırmalara değinen Doğru, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu kampanyaya başlama kararı aldığımızda bir araştırma yaptık. Maalesef 2005 yılında Diyarbakır'da organ bağışının sıfır olduğunu tespit ettik. Yıllara göre donörlere baktığımızda bu sayı Türkiye'de çok az, Avrupa bile istenilen seviyeye ulaşmış değil. Organ bağışı bekleyen insanlar çığ gibi büyüyor.

Avrupa ülkelerine göre sınıfta kaldık. Verilere baktığımızda Türkiye organ bağışında yüzde 2'de kalıyor. Hatta yaptığımız bazı araştırmalarda bazı Asya ülkelerinin bizden çok daha üstün olduklarını gördüm. Çünkü oralarda da devletin yapmış olduğu teşvikler, organ bağışının artmasına vesile olmuştur. Aslında bizim devletimiz de bu konuda çok duyarlı davranıp bunun yolunu açmalıdır."

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar ise organ naklinin organ bağışıyla beraber olabilecek bir şey olduğunu ifade ederek, "Organ nakli ya canlıdan canlıya olur veya ölüden canlıya olur, Sağlık Bakanlığı olarak bizim benimsediğimiz yöntem ölüden canlıya organ bağışının olmasıdır. Çünkü canlıdan canlıya bağış yarın verici kişiye de lazım olabilir. Ama öldükten sonra toprak olmaya mahkum olan organları toprak olmadan bir başka canlıya hayat vermesi çok önemlidir. Bu da organ bağışıyla mümkün olmaktadır" dedi.

Avar, bağış konusunda insanların korkularının olduğunu kaydederek, naklin olabilmesi için hastane ortamının olması, beyin ölümünün gerçekleşmesi ve birkaç uzman doktorun onayıyla olabilecek bir şey olduğunu, öyle sokakta, trafik kazasında ölenlerden organ nakli yapılamayacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı olarak organ naklinde, organı bağışlayan kişinin 3. derece akrabasına kadar organ bekleyen varsa bunlara pozitif öncelik verildiğini açıklayan Avar, Diyarbakır'da hem üniversite hastanelerinde hem eğitim araştırma hastanesinde organ nakli yapılabilecek bir pozisyonda olması hasebiyle yerelden bağışı bulmaları gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar tarafından, DÜ Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel'e, kampanyayı yürüten Doç. Dr. Mehmet Doğru ve Doç. Dr. Reyhan Gül Güven'e ayrıca kampanya çalışmasında bulunan öğrencilere teşekkür plaketleri verildi.

Muhabir: Ahmet Kaplan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler