HABER

"Organ nakli" TBMM'de masaya yatırıldı

ANKARA (İHA) - TBMM'de düzenlenen "Organ Nakli" panelinde, Türkiye'de organ nakli ve organ naklinde yaşanan gelişmelerle mevzuattan kaynaklanan sorunlar tartışıldı.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Yasama Derneği ve Organ Nakli Koordinatörleri Derneği'nce "Organ Nakli ve Mevzuattan Kaynaklanan Sorunlar" paneli düzenlendi. Yasama Derneği Başkan Yardımcısı Semra Gökçimen, açılış konuşmasında, bir gün herkesin organ nakline ihtiyacı olabileceğini ifade etti. Gökçimen, 1979'da çıkarılan Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun ile 2000'de çıkarılan yönetmeliğin, sorunları aşmada eksik kaldığını vurgulayarak, konunun daha kapsamlı düzenlenmesini istedi. Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, kanundan çok sonra yönetmelik yayınlanmasının, konuya verilen önemin üzücü bir göstergesi olduğunu söyledi. Erdöl, 1980'lerden sonra organ nakillerinin başladığına işaret ederek, Avrupa'da 1 milyon kişiden 25'i organlarını bağışlarken, Türkiye'de bu rakamın sadece 2 olduğunu bildirdi. "Göz kırpmadan savaşa gidilirken, neden hayattayken organ bağışlanmaz?" diye soran Erdöl, vatandaşların, medyanın organ bağışından sonra sağlığına kavuşmuş insanları göstermesinden olumlu, "organları aldılar, parayla sattılar" yönündeki yayınlardan ise olumsuz etkilendiğini belirtti.

Erdöl, "Organlarımı bağışlarsam, ölmeden organlarımı başkasına verirler ve ahirette dirildiğimde organlarım eksik olur" yönündeki endişelerin, organ bağışını azalttığını ifade etti. Cevdet Erdöl, tek eksikliklerinin donöre ulaşmak olduğunu kaydetti.

Organ Nakli Koordinatörleri Bilim Kurulu Başkanı Dr. Ata Bozoklar da ilk yapılan organ nakillerinden sonra, hastaların kurtulma umuduyla hastanelere başvurduğunu, böylece bekleme sıralarının oluştuğunu anlattı.

Organ nakli için sadece teknik yöntemin yetmediğine, organ bulmak gerektiğine dikkati çeken Bozoklor, yurt dışında Türkiye'nin "organ nakli mafyasında cennet ülke" olarak görüldüğünü, bu rakamlarla bu şaibeden kurtulma şansının olmadığını söyledi. Ata Bozoklor, diyalizde bekleyen 40 bin hastaya böbrek sağlanması halinde, devletin her yıl için 1 milyar dolar kazancı olacağını kaydetti. "Organ bağışında en önemli eksiklik, güven eksikliği" diyen Bozoklar, bu güvensizliğin ortadan kalkması için yasama ve yürütmenin bir arada olması gerektiğini belirtti. Panelde ayrıca, organ nakli yapılan ve organ bekleyen hastalara ilişkin bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

En Çok Aranan Haberler