YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Organ Naklinde Bursa, Avrupa’Yı Yakaladı

Edip TEKİN/ BURSA, (DHA)- BURSA Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, "Organ nakli konusunda Bursa, Avrupa standartlarını yakalamış durumda" dedi. Bursa Sağlık Müdürlüğünde

Organ Naklinde Bursa, Avrupa’Yı Yakaladı

Edip TEKİN/ BURSA, (DHA)- BURSA Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, "Organ nakli konusunda Bursa, Avrupa standartlarını yakalamış durumda" dedi.
Bursa Sağlık Müdürlüğünde basın toplantısı düzenleyen Akan, Ekim 2016 tarihi itibariyle Türkiye genelinde 22 bin 575 kişinin böbrek, 684 kişinin kalp, 2 bin 252 kişinin karaciğer, 44 kişinin akciğer, 271 kişinin pankreas ve 2 bin 647 kişinin kornea beklediğini hatırlattı. Bursa genelinde organ nakli bekleyen kişi sayısını da açıklayan Akan şöyle konuştu:
"Bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 2012 yılında Avrupa ülkelerinde ortalama 15-25 arasında iken, ülkemizde sadece 4.9’du. 2013 yılında da bu rakam ancak 5.4’e, 2014 yılında da 5.7’ye, 2015 yılında da 6’ya çıkarıldı. Bursa bölgesinde bin 163 kişi böbrek, 192 kişi karaciğer ve 51 kişi kornea bekliyor. Organ nakli konusunda Bursa, Avrupa standartlarını yakalamış durumda. 2015 yılında Avrupa’da pmp (milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı) oranı 14 ile 16 arasında. Şu anda Bursa’nın da pmp oranı 19.5’tir. Yani Bursa olarak biz Avrupa’yı aşmış durumdayız."
'EN YÜKSEK ORANA ÇIKTIK'
Sağlık Bakanlığının son yıllarda organ nakli ve bağışını arttırmaya yönelik gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında Bursa’da da çeşitli faaliyetler yürüttüklerini belirten Akan, "Bursa bölgesi Bursa, Balıkesir, Yalova, Çanakkale, Bilecik, Düzce illerinden sorumlu. Bursa Bölgesine bağlı olarak 2 böbrek nakli, 2 karaciğer nakli ve 2 göz bankası ve kornea nakli merkezi bulunmaktadır. 2011-2015 yılları arasında Bursa bölgesine bağlı nakil merkezlerinde toplam 289 karaciğer, 711 böbrek ve 334 kornea nakli yapılarak bin 334 hastamıza yeniden yaşama umudu olunmuştur" ifadelerini kullandı.
Bursa’nın nakil konusunda 2011 yılında 4.6 ile Antalya, İzmir ve Ankara’nın ardından 4. sırada yer aldığını hatırlatan Akan, 2012 yılında yapılan çalışmalar ile milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısının 8.8’e yükseltilerek Bursa’nın birinci sıraya çıktığını söyledi. Akan, "2013 yılında milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 9’a yükselerek Antalya’nın ardından 2. sırada yer aldık.2014 yılında Bursa bölgesi yine kadavradan organ bağışında birinci sıraya yükseldi. 10.35 pmp oranı ile bugüne kadar ki Türkiye’de ulaşılan en yüksek orana çıktık" dedi.
Bursa’da yoğun bakımlarda yaşanan yatak sıkıntısının önemli ölçüde giderildiğini hatırlatan Akan, palyatif yoğun bakım üniteleri için çalışma yaptıklarını söyledi. Akan, "Palyatif bakımın amacı iyileştirilemeyen hastaların geriye kalan yaşamının kalitesini artırmaktır. Palyatif tedavi, hastaların ağrılarını gidermek, depresyonu ile mücadele etmek, kalp, dolaşım ve solunum sistemi bozuklukları sonucu oluşan rahatsızlıklarını gidermek, yatak yaralarının açılmasını önlemek için çaba göstermeyi içerir.Palyatif bakım hasta ve hasta ailesinin yaşam kalitesine odaklıdır. Acı ve diğer belirtileri kontrol etme, sosyal, duygusal ve manevi ihtiyaçlarını gidermeyi amaçlar. Yaşamın süresinden çok niteliğiyle ilgilenen; esas amacı mümkün olabildiğince hastanın rahatını sağlamak ve hoş olmayan semptomları önlemek olan bir tedavi biçimidir.Bunun Bursa’da yaygınlaşması için çalışıyoruz. Hasta yakınlarının da girebileceği tek kişilik palyatif yoğun bakım ünitelerinin açılmasını istiyoruz" dedi.

Organ Naklinde Bursa, Avrupa’Yı Yakaladı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler