YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü 2. Sempozyumu

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, "Hedefimiz organ bağışını milyonda 15'e çıkarmak" dedi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, "Hedefimiz organ bağışını milyonda 15'e çıkarmak" dedi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Antalya'daki bir otelde düzenlenen, "Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü 2. Sempozyumu" devam ediyor.

Sempozyumla ilgili düzenlenen toplantıda, Türkiye'de organ bağışının gelişimi için çaba gösterdiklerini belirten Şencan, 18 bin 620 böbrek, bin 778 karaciğer, 212 pankreas, 17 akciğer, 277 kalp ve 2 ince bağırsak nakli bekleyen hastalar için medya ile işbirliği yapacaklarını söyledi.

Şencan, Türkiye'de 62 böbrek, 40 karaciğer, 13 kalp, 3 akciğer, 5 pankreas, 4 ince bağırsak, 21 kornea ve 5 kompozit doku nakli yapan merkez bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'de 4 bin kişinin kornea bulunamadığı için göremediğini vurgulayan Şencan, bu konuyla ilgili yasal mevzuatta herhangi bir sıkıntı olmadığını ancak bağışın düşük olduğunu belirtti.

-"Merkezler yakın gözlem altına alınacak"-

Nakillerde başarı oranlarının nakil sayısı ve sonuçlarıyla ilgili hedeflerin altında kalması halinde merkezin yakın gözlem altına alınacağını dile getiren Şencan, merkezde iyileşme olduğu takdirde gözlemin kaldırılacağını ancak başarısızlık sürerse ruhsatların iptal edileceğini söyledi.

Gazetecilerin, Hacettepe Üniversitesi'ndeki çift kol ve çift bacak naklinde mevzuat aşımı yapıldığı yönünde iddialar olduğunu belirtmesi üzerine Şencan, "Mevzuatı uygulayacak kişiler akademisyenlerdir. Akademisyenlere yönelik 'Bıçak sürmeden hastayı göreyim' şeklindeki uygulamaları doğru bulmuyorum" dedi.

Hacettepe Üniversitesi'nde talihsizlik yaşandığını dile getiren Şencan, şöyle konuştu:

"Bu kişiye organ nakli yapılmasaydı kaybetmeyecektik. Nakil yapılırken bir hata yapıldı mı- Bu konuda çıkmış bir bilirkişi raporu yok. Süreç inceleniyor. Yapılması kararıyla ilgili bir eksiklik tespit edildi. Yaptırım olarak kompozit doku nakli yapma ruhsatları iptal edildi. Bu süreçte 'Kime yapılsın kime yapılmasın' düzenlemesindeki bir eksiklikten kaynaklanarak Hacettepe'de hata yapılmış değil. Hacettepe'deki nakli mevzuat hatası olarak görmüyoruz. Hataya açık, hatayı artırıcı bir mevzuat söz konusu değil."

İrfan Şencan, Türkiye'de 2011 yılında kadavra bağışının milyonda 4.7'ye ulaştığına işaret etti. İspanya'da bu rakamın yüzde 33 olduğuna dikkati çeken Şencan, "Hedefimiz organ bağışını milyonda 15'e çıkarmak. Organ bağışını milyonda 15 oranına çıkarırsak Türkiye'de yılda 6 bine yakın nakil olacak. Böylece, nakil bekleyen hastaların sayısı 3-4 yılda çok düşük rakamlara inecek" dedi.

Organ bağışıyla ilgili dini bir tereddütün olmadığını belirten Şencan, Antalya bölgesinde organ bağış oranının milyonda 9.8, İzmir'de yüzde 8.8, Diyarbakır bölgesinde yüzde 0.7, Erzurum bölgesinde ise yüzde 0.7 olduğuna dikkati çekti. Şencan, bu durumun kültürle alakalı olduğunu kaydetti.

-

-"Yüz nakli bekleyen hasta sayısını az tutmakta fayda var"-

-

Türkiye'de ilk yüz naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da yüz nakilleri için başvuru sayısının inanılmaz rakamlara ulaştığını belirtti. Yüz nakli için 3 hastayı listesine aldığını ve bu rakamı hiçbir zaman aşmayacağını dile getiren Özkan, "Yüz nakli bekleyen hasta sayısını az tutmakta fayda var. Yüz nakli her önüne gelene yapılacak ameliyat değildir" diye konuştu.

Kompozit doku nakliyle ilgili mevzuatın dünyada başka örneğinin olmadığına işaret eden Özkan, burun ameliyatlarında bile hastaların ölebileceğini ifade etti.

Bir gazetecinin, "Plastik cerrahlar arasında rekabet yaşandı mı-" sorusuna ise Özkan, "Öyle bir şey yok. Bilimsel iyilik olsun diye iyi yönde bir yarış yaşanmış olabilir. Ama benim açımdan öyle bir şey yok. Zaten konuyu başlatan benim. Olayın hiçbir tarafında değilim. Aramızda kıskançlık diye bir kavram yok. Hırs vardır. Bilimsel bir hırs olacaktır. Kıskançlık bize zarar verir" yanıtını verdi.

Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın duyusunun oluştuğunu, sıcak ve soğuğu hissedebildiğini vurgulayan Özkan, mimik hareketlerinin tam olarak görünmese de ortaya çıktığını, 1 yıl sonra beklentilerini karşılayacak konuma geleceğini söyledi.

Türkiye'nin üçüncü yüz naklini gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selahattin Özmen ise yüz nakli için başvuran kişilerin ilginç isteklerde bulunduğunu belirtti.

Özmen, "(Göz kapağı nakli yapar mısın-) diye gelenler oldu. Tavşan dudaklarındaki iz için dudak nakli isteyenler oldu. Hastaları seçerek almak zorundayız" dedi.

Hacettepe'de yapılan nakillerle ilgili tartışmalara da değinen Özmen, hatanın mevzuattan değil, mevzuat sınırının dışında bir nakil yapılmasından kaynaklandığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler