İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü tarafından gerçekleştirilecek bir projeyle, organik maddelerden biyolojik yollarla enerji üretimi planlanıyor.
Zeytin karasuyu, tavuk atıkları, peynir altı suyu ve evsel çöpün ortak noktalarının hepsinin yüksek organik madde içeriğine sahip olması ve çok geniş bir coğrafik alanda üretilmesi olduğunu açıklayan EÜ Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuri Azbar, "Adı geçen bu atıklar Çevre Kanunu ve Su Kirleticileri Kontrol Yönetmeliği'ne göre arıtılmadan deşarj edilmesi yasak olan atıklardır. Bu bağlamda bu atıkların ekonomik değeri olan ürünlere dönüştürülmesi çevre koruması açısından son derece önemlidir. Zeytin karasuyu zeytin üretimi gerçekleşen tüm dünya ülkelerinde problemli bir atık olup, atık olarak değil kaynak olarak görülmesi gereken ve gerek enerji içeriği, gerekse nihai olarak kullanımları açısından değerlendirilmesi gereken bir çıktıdır. Tavuk atıkları da özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde ciddi bir çevre problemine neden olmaktadır. Bu çalışma kapsamında tüm bu atıklardan katma değeri olan bir ürün elde (biyogaz, gübre ve sulamada kullanım) etmek temel amaç olup, bu çalışmayla ekonomik ve ekolojik bir çözüm önerisinde bulunulmaktadır" dedi.
Zeytinyağı işletmelerinde zeytinyağı dışında pirina ve karasu olmak üzere iki ana alt ürün oluştuğunu kaydeden Doç. Dr. Azbar, "Ekonomik olarak değerlendirilebilen pirinaya karşı karasu çevreye gelişi güzel bırakılmaktadır. Bu tür işletmeler genellikle turizm açısından da kritik yerlerde bulunduğundan bu sektör içinde ciddi bir risk teşkil etmektedir. Bu projede zeytin kara suyunda bulunan askıda katı maddeyle çözünmüş halde bulunan antimikrobiyal ve fitotoksik olan fenolik bileşiklerin uzaklaştırılmasıyla birlikte kimyasal oksijen ihtiyacı ve biyolojik oksijen ihtiyacının giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşabilmek için kimyasal ve biyolojik arıtma yöntemleri bir arada kullanılacaktır" diye konuştu.
Proje kapsamında biyoenerji açısından zengin olan zeytin karasuyu, tavuk gübresi, peynir altı suyu ve evsel çöpten anaerobik biyoprosesler yardımıyla biyogaz üretimi konusunda çalışıldığını açıklayan Doç. Dr. Azbar, "Denemelerde öncelikle ham ve kimyasal ön arıtımdan geçirilmiş atıkların anaerobik toksisite ve biyolojik metan üretimi testleri yapılarak organik atıkların değerlendirilebilirliği incelenecek, bu veriler ışığında laboratuvar tipi biyoraktörlerde denemeler yapılıp askıda katı madde giderimi ve uçucu yağ asidi üretimi incelenecektir" şeklinde konuştu.