ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda Organik Tarım Kanunu Tasarısı yasalaştı. CHP'nin desteğine rağmen, hükümetin tarım ve çiftçiyle ilgili olumsuz politikalarını eleştirmesine yönelik engellemesiyle tasarı Genel Kurul'da uzun müzakereler sonucunda ve sabaha karşı saat 03.00 sularında kanunlaştı.
AB'ye uyum çerçevesinde çıkarılan yasa tüketiciye güvenilir, kaliteli ürünler sunmak üzere organik ürün ve girdilerin üretiminin geliştirilmesini sağlamak için gerekli tedbirlerin alınmasını öngörüyor.
İhracat ve ithalat sertifikası olmayan ürün veya girdiler, organik ürün veya girdi adı altında ihraç ve ithal edilemez hükmünün yer aldığı tasarıyla, idari para cezalarının Tarım Bakanlığı'na veya o yerin en yakın büyük mülki amiri tarafından verilmesi öngörülüyor.
Organik tarımın ticaretini, tanıtımını, araştırmalarını ve diğer organik tarım faaliyetleri stratejilerini belirlemek üzere organik tarım ulusal yönlendirme komitesinin kurulmasını öngören yasaya göre, organik tarımın faaliyetlerine ilişkin usul ve esasların Tarım Bakanlığı'nın çıkaracağı yönetmelikle belirlenmesi hükmü getiriliyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı verilerine göre organik tarım dünyada 130'dan fazla ülkede 24 milyon hektar alanda yapılıyor. Bu ülkelerin ağırlıklı olarak gelişmiş ülkeler.
Türkiye'deki organik tarım 1985 yıllarında başladı. Yine Türkiye'de organik tarımın, meyve sebzeler olmak üzere tahıllar, baklagiller, tıbbi ve aromatik bitkiler ve hayvancılık olmak üzere 180 üründe yapılıyor.
2003 yılında organik tarımdan 300 bin ton üretim kaydedildi. Buna rağmen, organik tarım üretimi ve ihracatının artmasına rağmen olması gereken seviyenin altında bulunuyor.
Organik tarım üretimi 1996 yılında 3.7 bin ton iken, 2003 yılında 21 bin tonu geçti, bunun ekonomik değeri 37 milyon dolar. 10 yıl içinde 100 milyar dolar olacağı tahmin edilen bu pazarda Türkiye'nin payının bu yasayla daha da artacağı belirtiliyor.