YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Orhan Kemal Öykü Yarışması Ödülleri, Sahiplerini Buldu

Çukurova Edebiyatçılar Derneği(ÇED)'nin düzenlediği 5. Orhan Kemal Öykü Yarışması'nı kazanan eser sahiplerine ödülleri verildi. Seyhan...

Orhan Kemal Öykü Yarışması Ödülleri, Sahiplerini Buldu

Çukurova Edebiyatçılar Derneği(ÇED)'nin düzenlediği 5. Orhan Kemal Öykü Yarışması'nı kazanan eser sahiplerine ödülleri verildi. Seyhan Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende yarışmanın birincisi Suzan Bilgen Özgün (Gölgede Kalanlar), ikincisi Meriç Renkver (İlkgüz Ağrısı) ve üçücüsü Hakkı İnanç’a (Ocakta Yemeğim Var) plaket ve çeşitli hediyeler sunuldu. Mansiyon ödülleri ise Candan Selman (Goglis Ne Demek?), Ayla Şenel (Gitmek İsteyen Ağaç) ile Celal İlhan’a (Dili Yüreğinde) gitti.

Programa katılan Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, babasının Çukurova için önemli bir isim olduğunu söyledi. Kemal’ın 56 yıllık yaşamının 37 yılını bu topraklarda geçirdiğini belirten Öğütçü, "Ceyhan ve Adana’na O’nun yuvası. Öyle bir içine yerleşmiş ki İstanbul’da gittiği kebapçının adı da ‘Adana Kebapçısı’ idi. Fırsat olsaydı yıllar sonra mutlaka tekrar Adana’ya gelecekti. Fakat ömrü yetmedi." dedi.

"ORHAN KEMAL’İN ADI BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ'NE VERİLSİN"

Tören vesilesiyle Orhan Kemal’in havasını kentte getirmeye çalıştıklarına dikkat çeken Öğütçü, ünlü yazarın Çukurova insanını ve onların sorunlarını eserlerine yansıttığını kaydetti. Bazı kesimlerin, "Bunlar yerel konulardır" diye düşünebildiğini hatırlatan Işık Öğütçü, "Fakat yerel olmadan evrensel olunamıyor. Bugün bereketli topraklardan çıkan Orhan Kemal, Çin Seddi’ni aşmış. O topraklarda okunuyor. 2014’te babamın 100’ncü yaşını kutlayacağız. Bu çalışmalar bizleri mutlu ediyor." şeklinde konuştu.

Adana’da yeni kurulan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne Orhan Kemal adının verilmesi için Kültür Bakanı ile konuştuğunu ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri’ne bildirdiğini açıklayan Öğütçü, olmazsa konuyu yazılı şekilde meclise taşıyacağını ifade etti. Öğütçü, bu hususta destek istedi. Bu üniversitenin babasının çalıştığı Milli Mensucat Fabrikası’nda Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kurmayı planladığını bildiren Öğütçü, organizasyona katkı veren Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye teşekkür etti. Kemal’in büyük oğlu Nazım Kemal Öğütçü ise babasının bütün yaşamını insanların daha iyi yaşaması için geçirdiğini ifade etti. Bu tiplerin çoğunun romanlarından tanındığına işaret eden Öğütçü, şöyle devam etti: "Hiçbir zaman onu bir ‘Üstad–ı Azam’ olarak, tepeden bakan kişi olarak görmedik. O daima yaşamını kendi emeği ile sürdürmek isteyenlerin ekmek kavgası içinde oldu. Bu nedenle yurdumuzun sosyo–ekonomik gelişimini, insan sevgisini, psikolojisini kitaplarında ve günlük yaşamda yoğunlukla anlattı. Bu nedenle onun eserleri edebiyatçılar, tarihçiler ve ekonomistler için bulunmak kaynak olmuştur. Söylemek istediğini sade ve yalın biçimde anlattığı için okunması ve anlaşılması kolay olmuştur. Halka dönük bir yazardır."

Merasimin sponsoru Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Orhan Kemal’in Türkiye’ye mal olmuş önemli bir kalem olduğunu hatırlattı. Kemal’i 'Türkçe hizmetkarı' biri olarak tanımlayan Sözlü, onun halen edebiyatçılar ve sinemacılar için en büyük kaynak olduğunun altını çizdi. ÇED Başkanı Halise Tekbaş ise etkinlikleri çok zor koşullarda yaptıklarına dikkat çekti. Yarışmaya her yıl daha fazla yazarın katıldığına değinen Tekbaş, emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür etti. Yerel sanatçıların konser verdiği törene çok sayıda edebiyatçı katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler