Osman Gazi, Orhan Gazi ve Yeşil türbelerini de ziyaret eden Pamuk, bir Osmanlı Türk şehri olan Bursa'nın yeşilinin korunmamasının kendisini üzdüğünü söyledi.
Türkiye'nin Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk, Bursa'da bir kitap evinde ‘Kafamda Bir Tuhaflık' adlı yeni kitabını imzaladı. 10 yaşından beri Bursa'ya geldiğini belirten Pamuk, "İmza gününe gelmeden önce Osman Gazi, Orhan Gazi ve Yeşil türbelerini ziyaret ettik. Bursa, bütün Osmanlı, Türk; ülkede yaşayan herkesin kalbinde yatan bir yanı var. O eski yanını tabiî ki korumak imkansız. Her zaman olduğu gibi ovadan geçerken ne kadar sanayileşmiş diye hem sevindik, hem üzüldük. Bursa'nın daha çok korunmasını, kültürel değerinin herkes tarafından bilinmesini isterim. Bursa'da büyük kitapçılar, kitap imzalatmak isteyen okurların çokluğu, canlı olması, hareketli olması da beni sevindirdi. Eskiden Atatürk Heykeli'nin orada 3-4 kitapçı vardı. Başka da bir şey yoktu. Şimdi çok daha karmaşık, canlı ve büyük bir şehir olduğunu görüyorum. Eski tarihi kültür, merkezde binalar arasına sıkışmış. Bunlar herkesi huzursuz etti, biraz canım sıkıldı. Ama Bursa Bursa'dır işte. Burada olmaktan çok mutluyum” dedi.
HAYAT MÜCADELESİNİ ANLATAN ROMAN
‘Kafamda Bir Tuhaflık' kitabının ilk 2 imza gününü İstanbul'da yaptıktan sonra üçüncüsünü Bursa'da yaptığını ifade eden Pamuk, "Bu romanımda, bir yoğurtçu, sokak satıcısı, bir dönem pilav satan, park yerlerinde değnekçilik yapan, büfelerde çalışan, zor şartlarda yaşayan bir İstanbullunun 40 yıllık hayat hikayesini anlatıyorum. Zor şartlarda yaşayan roman kahramanı Mevlüt'ün insanlığını anlamaya, okurlara anlatmaya yönelik hem uzun araştırmalar yaptım, hem de onun tuhaf karakterini, kimliğini, kafasına göre hareketlerini anlatan bir roman oldu” diye konuştu.
İHA