Dünyanın 103 ülkesine İhracat yapan Orkide Yağları, Mayıs 2011'de iç piyasa ve ihracatta toplam 20 bin tonluk satış gerçekleştirdi. 2011 yılının ilk 5 aylık döneminde iç ve dış piyasada toplam 73 bin tonluk satışa ulaşan Orkide Yağları, toplam satışını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttırdı. Mayıs ayında, 8 bin tonu iç piyasa, 8 bin tonu dış piyasa ve 4 bin tonu da endüstriyel pazar olmak üzere; 20 bin tonluk satış rakamına ulaşan Orkide Yağları, bu veriler ışığında 2011'de iç - dış piyasadaki toplam satış hedefini de 200 bin ton olarak belirledi.
Orkide Yağları'nın 2011 yılının ilk aylarından beri iç piyasa ve ihracatta hızlı bir yükselişte olduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, "İç piyasada geçen yıla oranla yüzde 30'luk bir artış sağladık. İhracattaki performansımız da çok iyi. Bu yıl, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımızı ikiye katladık. Özellikle Libya, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Hollanda Antilleri ve Tayland başta olmak üzere; 103 ülkeye istikrarlı satış yaparak ihracattaki çıtayı her geçen yıl yükseltiyoruz" diye konuştu.
Orkide Yağları'nın grup şirketlerinden Reka A.Ş.'nin, Muratlı'da 150 dönüm alan üzerine kuracağı ham yağ fabrikasının da Eylül 2012'de hizmete açılacağını hatırlatan Ahmet Küçükbay, 150 dönümde faaliyet gösterecek fabrikada 500 kişilik istihdam oluşturacaklarını dile getirdi. Fabrikanın, bölgedeki müstahsillerden toplayacağı ürünleri entegre tesislerinde işleyerek ham yağ üreteceğini vurgulayan Küçükbay, "Üreticiden sadece ayçiçeği değil, buğday, kanola, çeltik alımı da yapacağız ve yöredeki çiftçiler için önemli bir alternatif yaratacağız." diye konuştu.
Türkiye'de malı üreticiden alıp, işleyen ve rafine eden ilk entegre tesisi kuracaklarını belirten Ahmet Küçükbay sözlerini şöyle sürdürdü: "Müstahsilden alınan ürünü modern bir sistemle kırıp yağ elde edeceğiz. Ayçiçeğinden yüzde 40 - 45 oranında yağ çıkıyor, geri kalanı küspe olarak kalıyor. Küspenin depolanması zordur. Çünkü toz halindeki küspe çabuk bozulur. Biz bunun daha uzun süre dayanması için tanelenmesini sağlayacak bir sistem oluşturacağız."
AYÇİÇEĞİ KABUKLARIYLA 6-7 MİLYON KİLOWATT SAAT ENERJİ ELDE EDİLECEK
Devletin tarımsal atıklardan elde edilen elektrik enerjisini teşvik ettiğini aktaran Ahmet Küçükbay, "Tekirdağ'daki ham yağ üretim tesisimizde ayrıca enerji yatırımını da gündeme getireceğiz. Devlet tarımsal atıklardan elde edilen elektrik enerjisini teşvik ediyor. Türkiye'deki sistemler ayçiçeğini kabuklu sıkıyor. Küspesi yeme gidiyor ve besin değeri de düşük. Halbuki o kabuğu ayırıp sıktığınızda, o küçük taneciğin protein değeri daha yüksek. Biz de bunu dikkate alarak, kabuk yakma projesini geliştirdik. Kabuk bizim için hazır kömür demek. Avrupa'da benzer örnekleri var. Bu kabukları yakma işleminden 6 - 7 milyon kilowatt saat enerji elde edeceğiz. 10 milyon dolar civarında bir yatırım planlıyoruz. Bin 500 ton çekirdek kıracağız. Hem sistemin ihtiyacı olan buhar elde edeceğiz. Hem de enerjiyi fabrikada kullanacağız. Bu da artı bir değer ve işletmenin karlılığını arttıran iyi bir yatırım olacak." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz