Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Çıraklar köyünde dün başlayan orman yangını devam ediyor. Hızı saatte 100 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle büyüyen orman yangınına, Safranbolu ve Karabük Orman İşletme Müdürlüğü ile belediyelere ait ekipler müdahale ediyor. Yangının öğle saatlerinde kısmen kontrol altına alınması bekleniyor.
Orman yangınına önce yangının hızla yayılması sonucu Bursa, Kütahya, Eskişehir, Zonguldak, Karabük, Ankara ve Kastamonu Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere, çevre il ve ilçelerdeki belediye ile kurumlara ait 65’in üzerinde yangın söndürme aracı, bir çok iş makinesi ve 600’e yakın personel gece boyunca çalışarak, yangını kontrol altına almaya çalıştı. Ormanlık alanlara köylerin yakın olması nedeniyle Çıraklar, Kadıbükü ve Çerçen köyleri ile bu köylere bağlı 4 mahalle tedbir amaçlı boşaltıldı.
Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, yangının neden çıktığının bilinmediğini, tarla temizleme yüzünden çıktığı iddiaları bulunduğu konusunu kolluk görevlilerinin araştırdığını belirtti.
Fırtınanın sabaha karşı durması sebebiyle yangının şiddetinin hafiflediğini belirten Genel Müdür Kurtulmuşlu, şöyle dedi:
"BÖYLE FIRTINALI HAVALARDA EVLERDE ATEŞ BİLE YAKILMAMALI”
“Çıraklar köyü mevkiinde dün başlayan orman yangını şu ana kadar devam ediyor. Ama fırtınanın yavaşlaması orman yangınını da yavaşlattı. Yangının önüne gece boyunca bir şerit açıldı. Ancak sabah anlaşıldı ki bu şerit biraz uzağa açılmış. Ormanın oraya kadar yanmasına müsaade etmeden, daha az saha zayi olsun diye yeni bir hat oluşturuyor arkadaşlar. Arazözlerle beraber bin 500 metre hortum sermek suretiyle 2 kilometrelik bir hattı kapatmaya çalışıyorlar. Bir aksilik olmaz ve dünkü gibi bir fırtına çıkmazsa, yangın tamamen kontrol altına alınacak. Rüzgar çıkar endişemiz var. Bir çok yere şiddetli yağmur yağdı. Ancak burada yangının olduğu alana yağmadı. Gece ekipler sabaha kadar çalıştı, çalışmaya da devam ediyor. Türkiye'nin 11 farklı bölge müdürlüğünden, yani Kütahya, Eskişehir, Bursa, Kastamonu, Amasya ve Ankara gibi şehirlerden iş makineleri ve yangın söndürme araçlarını buraya takviye ettik. Mahalli idare yetkilileri, köylüler ve jandarma ekipleri de yangında canla başla çalıştı. Dünkü yangının en önemli dersi, saatteki hızı 70 ve 100 kilometreye ulaşan, zaman zaman da daha şiddetlenen bir fırtına vardı. Ankara'da, İstanbul'da bütün Türkiye'de bu fırtına görüldü. Hatta ağaçlar devrildi, elektrik hatları koptu, trafo patladı. Bunların neticesinde dün çıkan yangınların büyük bir kısmı da elektrik hatlarında meydana gelen arızalardan oluştu. Buradaki yangının tarlada yakılan anızdan çıktığı ifade edilse de kesin değil. Sadece bulgulara ve tahminlere dayalı sonuçlar. Bunun tespitini kolluk kuvvetleri yapacaktır. Böyle fırtınalı havalarda evlerde ateş bile yakılmaması gerekiyor.”
Orman yangını sebebiyle bölgedeki bütün elektrikleri kestirdiklerini ifade eden Kurtulmuşlu, “Daha çok yangın çıkabilirdi. Dün 6-7 tane Kastamonu'nun da çeşitli ilçelerinde yangın meydana geldi. Bunların çoğunun enerji nakil hatlarından meydana geldiğini tesbit ettik. Zaman zaman yurdumuzda bunlar yaşanıyor. Ben 40 yıldır yangınla uğraşıyorum. 2000 yılında da 5 Nisan ve 8 Nisan tarihlerinde bundan daha çok şiddetli fırtına yaşadık. Tabi unutuluyor bunlar. 2000 yılının 5 Nisan günü 99 yangın çıkmıştı, 2 saat arayla. Bu yangınlar, Ege ve Marmara hattında yaşanmıştı. O gün 7 bin hektar orman yanmıştı. Bugün yaşadığımız rüzgar ondan daha şiddetli olduğu halde hiç bir köy yanmadı, can ve mal zayiatı olmadı. Rüzgarın şiddetini öğrendiğimde benim ilk emrim, köylerin etrafında tedbir alınması konusunda oldu. Köylerde can ve mal kaybı vermeyelim, ormana daha sonra müdahale ederiz şeklinde emir verdim. Arkadaşlarımız da öyle yaptılar. Köylerin etrafını çevirdik. Ormanda bir miktar fazla alan kaybı olmuş olabilir, ancak önemli olan can ve mal kaybının olmamasıydı. Ormanı telafi ederiz. Ders almalıyız. Fırtınalı günlerde tedbirlerin alınması şart. Ateş yakılmaması ve enerji hatlarının kesilmesi gerekir.” diye konuştu.
Orman Genel Müdürü Kurtulmuşlu, yangında 500-600 hektarlık bir alanın etkilenmiş gibi göründüğünü belirtti. Kurtulmuşlu, "Teknolojiden yararlanarak yanan alanı santimetresine kadar hesaplayacağız. Çünkü bu alanları tekrar yeniden ormanlaştıracağız. Burada kaç ağaç yanmışsa adetine varıncaya kadar ortaya koyup ödenek ve masrafları çıkacak. Şimdi 1 hektar eksik bildirsek, ormanlaştırırken bunu gerçekleştirmemiş oluruz. Burada en çok Kızılçam ağaçları etkilendi. Ancak az sayıda da Karaçam ağacı yandı.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz