YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Orman Haftası’nda fidan dikin

TEMA Vakfı Manavgat Temsilcisi Şenay Malbora, orman haftasında herkesin mutlaka ağaç dikmesi gerektiğini bildirdi

Orman Haftası’nda fidan dikin

TEMA Vakfı Manavgat Temsilcisi Şenay Malbora, yaptığı yazılı açıklamada, bu sene kış aylarının bol yağmur ve kar yağışı ile geçtiğini belirterek; “Erimeye başlayan kar, toprağı suya doyurdu, yer altı sularını besledi. Toprak Ana, yeni fidanlara can vermeye, onları kucaklamaya hazır. İster elinize kazma küreği alın fidanlarınızı kendi ellerinizle dikin, isterseniz TEMA sizin için diksin” dedi.

Kişi başına orman alanı ortalamanın aldında

1972’de Avrupa Tarım Federasyonu’nun önerisiyle, dünyanın en önemli yenilenebilir doğal varlıklarından biri olan ormanların yaşamsal önemine dikkat çekmek için Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’ne üye ülkelerin kabulü ile 21 Mart “Dünya Ormancılık Günü” olarak ilan edildiğini ifade eden Malbora; “Dünyanın yaklaşık %31’i (4 milyar hektar) ormanlarla kaplıdır ve kişi başına 0.6 hektar orman düşer. Ülkemizin ise %27.2’i ormanla kaplıdır, kişi başına 0.28 hektar orman alanı düşmektedir. Bir başka deyişle ülkemizin sahip olduğu orman varlığı, Dünya ortalamasının altındadır. Bununla beraber, Dünyada ortalama her yıl 13 milyon hektar orman tahribatı olurken, Türkiye orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biridir. Ülkemizin toplam orman varlığı 21.2 milyon hektardır ve bunun 2 milyon hektarı ağaçlandırma çalışmaları ile oluşturulmuştur. Buna göre Türkiye ormanlarının % 91’i doğal orman, yani kendiliğinden yetişmiş ormanlardan oluşmaktadır. Bu ülkemizin sahip olduğu büyük bir zenginliktir. Avrupa kıtasında sadece ormanların % 25’i doğallığını korumaktadır” dedi.

Ormanların yararları saymakla bitmez

Malbora açıklamasını şöyle sürdürdü: Ormanlar çevre koşulları ile milyonlarca canlının birlikte etkileşim içinde bulunduğu bir ekosistemdir. Karasal ekosistemler içinde en yüksek biyolojik çeşitliliğin muhafaza edildiği alanlar ormanlardır. Çok sayıda canlının yaşam alanıdır. Ormanlar erozyonu önler, yeraltı sularının birikmesine yardım eder, sellerin ve taşkınların oluşmasını önler, iklim üzerinde olumlu etkiler yapar, havayı temizler, gürültüyü azaltır. Yalnızca odun hammaddesi kaynağı değil, aynı zamanda bizlere içecek su sağlayan, oksijen üreten kaynaklardır. Bugün kullandığımız ilaçların %35’i ormanlarda bulunan bitkilerden üretilmektedir. Ormanlar küresel ısınmanın azaltılmasını sağlayan en önemli karbon yutağıdır.

Doğal ormanlarımıza sahip çıkalım

TEMA Vakfı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası’nda doğal ormanlarımızın kıymetini bilme ve onlara sahip çıkma çağrısında bulunurken, orman varlığımızın artırılması için ağaçlandırma çalışmalarının önemine de dikkat çekmektedir. Son dönemde özellikle TEMA Vakfı gibi sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinin de katkılarıyla halkımızın ağaçlandırma çalışmaları ile doğal ve yaşlı ormanların korunmasına olan duyarlılığı artmıştır. Bu duyarlılığı çok önemseyen TEMA Vakfı, herkesi 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’nı kutlamak üzere fidan dikmeye davet etmektedir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler