Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "HES'ler, göletler, barajlar Türkiye'de keyif için yapılmıyor, süs için yapılmıyor. Bu bir mecburiyetten kaynaklanıyor" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bursa, Bilecik ve Yalova'ya son 9 yıl içinde yapılan yatırımları, DSİ Bursa Bölge Müdürlüğünde düzenlediği toplantıda anlattı.
HES'leri desteklediklerini ifade eden Eroğlu, "Bazı sivil toplum kuruluşları buna karşı çıkıyor. Ortaya attıkları iddialar yanlış. HES'ler suyu yutmuyor. Doğu Karadeniz'de vatandaşları yanlış yönlendiriyorlar. Diyorlar ki, 'Firma suyu aldı, siz suyu geri almak için para ödeyeceksiniz.' Su devletin, öyle bir şey yok. Devletin bir gram suyu kullanması, satması mümkün değil. Bu yanlışlıklarla mücadele ediyoruz. HES'ler Türkiye'de enerjinin sigortasıdır. Biz enerjide dışa bağımlıyız. Enerjinin yüzde 73'ünü
ithal ediyoruz. Petrol, doğalgaz, kaliteli kömürü hep ithal ediyoruz. Dolayısıyla artık en azından dışa bağımlığı azaltmak, arz güvenliği, enerji çeşitliliği ve temiz enerji açısından HES'ler Türkiye için olmazsa olmaz şarttır" diye konuştu.
"BARAJLAR TÜRKİYE'DE BİR MECBURİYETTEN KAYNAKLANIYOR"
Barajları süs olsun diye yapmadıklarını ifade eden Eroğlu, "Türkiye bulunduğu coğrafi mevkii itibarıyla yarı kurak iklim bölgesinde. Yağmur ne zaman yağıyor? Kışın sulamaya ihtiyaç var mı? Demek ki yağışlar olduğunda bizim sulamaya ihtiyacımız yok. Evlere baktığımızda, kışın kullandığımız suyun en az iki katını yazın kullanıyoruz. Sanayide de bu böyle. Dolayısıyla kışın yağan yağmuru biriktirip yazın veremezsen ne şehre ne sanayiye ne de sulamaya su verebilirsiniz. Dolayısıyla barajlar Türkiye'de bir mecburiyetten kaynaklanıyor. Bizim sürekli akan bir nehrimiz yok ki. Yazın çoğu kuruyor. Barajlar teknik bir zarurettir. Baraj ve göletleri yapacağız ve yapaya devam edeceğiz. Şimdiye kadar çok az yapılmış. Bunun aksini söyleyen varsa ortaya çıksın" dedi.
Herkesin bir şey söylediğini ve Türkiye'nin dışa bağımlı olmasının istendiğini anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cari açık artsın, Türkiye sürekli dışa bağımlı olsun isteniyor. Tabii enerjiden pay alan ülke ve şirketler bunu istemiyor. Nice sivil toplum örgütlerinin dışarıdan yönlendirdiğini biliyoruz. Dolayısıyla bunlar doğru değil. Evet içlerinde çevre harap oluyor diye samimi olanlar var. Amacı çevrenin harap olduğu falan yok. HES dediğiniz koca havzada nokta kadar alan. HES'ler, göletler, barajlar Türkiye'de keyif için yapılmıyor, süs için yapılmıyor. Bir mecburiyetten kaynaklanıyor. Doğu Karadeniz itiraz ediyor. Şimdi Doğu Karadeniz'de taşkınlar var. Biz HES yapmazsak zaten taşkınları korumak için setler yapacağız. Bizim yapacağımız şeyi o bedava yapıyor, suyu kontrol ediyor, fazla suyu alıyor. Ve lütfen şunu görsünler. Biz HES'lerden önceki ve sonraki vadinin durumunu tespit ettik. En çok itiraz edilen yer Trabzon'da Solaklı Vadisi'ydi. Kıyamet koptu. Ben gizlice tüm vadinin fotoğraflarını çektirdim. Şimdi biz orada muhteşem bir düzenleme yapıyoruz. Diğer illerden görenler, 'Biz de isteriz' demeye başladı.
Burası Uzun Göl'den daha güzel olacak ve HES'ten sonraki alanı da basına göstereceğiz. HES'ler tabiatı tahrip etmiyor, zaten eden de varsa iptal edip cezasını veriyoruz."
BURSA, BİLECİK VE YALOVA'YA YAPILAN YATIRIMLARI ANLATTI
2003-2011 yılları arasında Bursa'ya 1 milyar 303 milyon 500 bin, Bilecik'e 125 milyon 20 bin, Yalova'ya ise 7 milyon 788 bin liralık yatırım yapıldığını söyleyen Eroğlu, 67 bin 138 personeli bunan bakanlığın bütçesinin 11 milyar 852 milyon 65 bin lira olduğunu ifade etti. 9 yılda yapılan 206 baraj 24 gölet, 179 sulama tesisi, 49 içme suyu temini tesisi, 643 taşkın koruma tesisi ve 27 ulaşım ve hizmet binası olmak üzere toplam bin 128 tesis yapıldığını anlatan Eroğlu, hizmete alınan bin 128 tesisle 11 milyon dekar araziyi suya kavuşturduklarını, 34 milyon kişiye AB standartlarında içme ve kullanma suyu temin edildiğini ifade etti.
Eroğlu, "Şu an her 7 kişiden 5'i bizim getirdiğimiz suyu kullanıyor. Dünyada orman varlığı azalırken, ben gururla anlatıyorum, bizim orman varlığımız hem alan olarak hem de odun serveti olarak artıyor. Hedefi olmayan kurum başarıya imza atamaz. İlk dört yılda (2008-2011) 1 milyon 928 bin hektar alanda çalışma yapıldı. Bizim dönemimizde fidan sayısı 5 misli arttı. At binicisine göre kişner, Eskiden 117 milyon adet fidan üretirken bu şu an 460 milyon adet oldu. Hedef 700 milyon. Bu olmazsa orman bölge müdürünü emekli edeceğim" dedi.
Daha önceki 49 yıllık dönemde toplam 2.5 milyar lira yatırım yapılan Bursa'da kendi dönemlerinde 6 milyar lira civarında yatırım yapıldığını anlatan Eroğlu, "2012'yi Bursa için yatırım yılı ilan ettik. Bursa'da 32 tane göl su projesi planladık. Bunların hepsi yapılacak. Bin günde bin gölet projesi kapsamında Bursa'ya 32 göl su projesi yapacağız" diye konuştu.
Uludağ'ın çok önemli olduğunu anlatan Eroğlu, "Sarıalan ile ilgili güzel bir proje hazırlandı. Biz Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ ve Orman Bölge Müdürlüğü ve DSİ ile birlikte burayı sadece kış turizmine, yazın da kongre ve ve sağlık turizmine de açmak istiyoruz. Hazırlıklar yapıldı, bundan sonra bazı kongreler burada yapılacak. Artık burası iyice ortaya çıksın. Büyükşehir ve valilikle çalışıyoruz. Orada yıktığımız bir alandaki yeri ihale ettik. İkinci ve üçüncü alanları da ilan edeceğiz. İçine karışmıyoruz, dışı dört dörtlük olacak. Uludağ'ı layık olduğu yere taşıyacağız. Uludağ'ı Bursa'dan başka bir yere götürmemiz söz konusu değil. Uludağ Bursa'nındır" dedi.
Eroğlu, Bilecik'e son 9 yılda 125 milyon 20 bin liralık yatırım yapıldığını, bununla birlikte 58 bin 470 dekar tarım arazisinin suya kavuştuğunu söyledi.
Eroğlu, Yalova'ya da 2003-2011 yılları arasında 7 milyon 788 bin liralık yatırım yapıldığını anlattı.
Toplantıya AK Parti milletvekilleri ile çok sayıda yetkili katıldı. Eroğlu, protokol mensuplarıyla Setbaşı Köprüsü'nde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz