YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ormancılar Bilimsel Denetim Istiyor

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, ormancılık çalışmalarını üniversiteler ve araştırma enstitüleri ile işbirliğinde...

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, ormancılık çalışmalarını üniversiteler ve araştırma enstitüleri ile işbirliğinde içinde, bilimin denetiminde yapmak istediklerini söyledi. Doğru işler yapmanın önemine değinen Coşkun, “Nasıl altının hakiki olup olmadığı mihenk taşı ile bakılıyorsa biz de yaptığımız işleri araştırma enstitüleri ile tahlil edelim, eğer doğru gidiyorsak devam edelim, yoksa kendimizi düzeltelim.” dedi.

Ahmet Köksal Coşkun, Orman Bölge Müdürlüğü Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Fikir Bahçesi Konferansı’nda konuştu. Fıstık çamının ele alındığı toplantıda konuşan Coşkun, şunları dile getirdi: “Çalışmalarımızı üniversiteler, araştırma enstitüleri ile işbirliğinde, bilimin denetiminde yapmak istiyoruz. Doğru işler yapmak istiyoruz. Yaptığımız işlerde emin olmak istiyoruz. Nasıl altının hakiki olup olmadığı mihenk taşı ile bakılıyorsa biz de yaptığımız işleri araştırma enstitüleri ile tahlil edelim, eğer doğru gidiyorsak devam edelim, yoksa kendimizi düzeltelim.”

Orman köylüsünün fıstık çamına olan talebinin, mevcut 8 bin 276 hektar alanın yapılan dikimler ile 14 bin 618 hektara çıktığını ifade eden Coşkun, bu rakamı 2016 yılına 20 bin hektara çıkartarak orman köylüsünün kalkındırılmasını hedeflediklerini kaydetti. Türkiye’de ve dünyada odun ham maddesine olan ihtiyacın gittikçe arttığını dile getiren Coşkun, Bölge Müdürlüğü alanında 7 bin 465 hektar sahil çamı olduğunu hatırlattı.

Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Salih Parlak ise 'Fıstık Çamı Zararlıları' ve 'Fıstık Çamlarında Budama Uygulamaları' sunumlarını yaptı. Budamada ağacın yeşil tacının en fazla 1/3'lük kısmına müdahale edilerek dişi erkek çiçek dengesine dikkat edilmesini istedi. Erkek çiçeklerin bulunduğu alt kısımlarda müdahalede dikkat edilmesinin önemine değinen Parlak, iç dal yoğunluğunun azaltılmasını ve zayıf dalların çıkartılması gerektiğini ifade etti.

Uzman Dr. Mehmet Sayman da 'Doğal Fıstık Çamı Sahalarının Ekolojik Durumu' konulu sunumunda, fıstık çamının gelişmesini teşvik eden ve sınırlayan faktörleri anlattı. Parlak, doğal fıstık çamı alanlarının derin ve serin topraklı, yağışın yakın bölgelere göre yüksek ve sızıntı suları olan sahalar olduğunu belirtti. Toplantının ardından Yalova Armutlu yarımadasına giden uzmanlar, köylülerle birlikte fıstık çamı sahalarını gezdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler