YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ORSAM, Suriye Türkmenleri Raporu Hazırladı

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), ‘Suriye Türkmenleri: Siyasal Hareketler ve Askeri Yapılanma' raporunu yayınladı. Türkmen...

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), ‘Suriye Türkmenleri: Siyasal Hareketler ve Askeri Yapılanma' raporunu yayınladı. Türkmen siyasileri ve askeri birlik komutanları ile yapılan görüşmelere dayanarak ortaya çıkarılan raporun, Suriye Türkmenlerinin mücadelesine katkı sunması açısından önem taşıdığı belirtildi.

ORSAM Uzmanı Oytun Orhan’ın hazırladığı çalışmada, Suriye Türkmenlerinin en büyük eksikliğinin Esed yönetimi altında herhangi bir örgütlenme imkanına sahip olamadığına dikkat çekildi.

Yeni yayımlanan raporda, Suriye’de uzun yıllar örgütlenme imkanı bulamayan gruplardan biri olan Suriyeli Türkmenlerinin ilk aşamada büyük ölçüde Türkiye olmak üzere Suriye dışında siyasal örgütlenme çabalarına giriştikleri aktarıldı.

“Suriye Türkmenlerinin en büyük eksikliği Esed yönetimi altında herhangi bir örgütlenme imkanına sahip olamamalarıdır.” ifadeleriyle devam eden araştırmada şu bilgiler yer aldı:
“Dolayısıyla siyasal muhalefet geleneğine sahip bir hareket, Suriye Türkmen toplumunu yönlendirebilecek bir örgüt ve lider/lider kadro eksikliği yaşanmaktadır. Diğer tüm Suriyeli muhalif gruplar gibi Türkmenler de Suriye’de ayaklanma başladıktan sonra ve ülke dışında örgütlenme imkanı bulmuştur. 2012 yılı Mart ayı itibarıyla Suriye Türkmenleri adına faaliyet gösteren 'Suriye Türkmen Kitlesi' ve 'Suriye Demokratik Türkmen Hareketi' adı altında 2 siyasal hareket ortaya çıkmıştır. Bu 2 hareket etkili oldukları bölgeler, ideoloji, ilişki içinde oldukları Türkmen askeri birlikler gibi unsurlar açısından birbirlerinden farklılık taşımaktadır. Siyasal hareket olmamakla birlikte Türkiye merkezli olarak ortaya çıkan Suriye Türkmenleri Platformu isimli oluşum da Suriye Türkmenleri hareketinin liderliğini üstlenmek adına partiler üstü bir girişim olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. “

“TÜRKMENLERİN EŞİT AKTÖR OLMASI ÖNEM TAŞIYOR”

ORSAM araştırmacısı Oytun Orhan, “Suriye’nin gelecekteki yönetimi, barındırdığı tüm etnik ve mezhepsel gruplarla barış içinde ve bir arada yaşanabilecek bir ülke inşa etmek istiyorsa Türkmenlerin varlığını kabul etmek ve diğer halklarla birlikte eşit derecede siyasal temsil vermek durumundadır.” uyarısını yaparak, şöyle devam etti: “Esed yönetiminin baskısından ve insan hakları ihlallerinden bugüne kadar acılar çekmiş olan Türkmenlerin; Sünni Araplar, Arap Aleviler, Hıristiyanlar, Kürtler, Dürziler, Şiiler ile birlikte yeni Suriye siyasal ve toplumsal yaşamında eşit bir aktör olarak yer alması Suriye ve bölge için kritik önem arz etmektedir. Türkmenlerin örgütlenme çabalarında önemli bir ayak da askeri alanda yaşanmıştır. Suriye’deki değişim, rejimin şiddet yöntemleri kullanması nedeniyle ne yazık ki silahlı yöntemlerle sağlanmaya çalışılmaktadır. Başta sivil gösterilerle taleplerini dile getiren Suriye halkı belli bir noktadan sonra kendini korumak amacıyla da silahlı mücadele yöntemini benimsemiştir. Suriyeli Türkmenler bu kapsamda kendi köy ve kasabalarını korumak amacıyla neredeyse tüm Türkmen yerleşim yerlerinde askeri birlikler oluşturmuştur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler