YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ORSAM, Türkmen Öğretmenlerin Irak’ta Eğitilmesini Önerdi

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), ‘Irak Türkmen Eğitimi’ üzerine Erbil, Süleymaniye, Musul, Kerkük, Selahattin ve...

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), ‘Irak Türkmen Eğitimi’ üzerine Erbil, Süleymaniye, Musul, Kerkük, Selahattin ve Diyala’da yaptığı saha araştırmalarına ilişkin raporunda, Türkmen öğretmenlerin Türkiye’ye getirilerek değil bulundukları şehirlerde eğitilmesini önerdi.

ORSAM uzmanlarından Oytun Orhan, Dr. Seyfi Kılıç, Bilgay Duman ve Nebahat Yaşar’ın saha araştırması sonucu hazırlanan raporda, Türkiye’ye getirilen Türkmen öğretmenlerin programı bir gezi şeklinde algıladığı belirtildi.

Raporda, "Türkmen öğretmenlere verilecek eğitim programlarının Irak’ta bulundukları şehirde gerçekleştirilmesi Türkiye’de düzenlenmesinden daha faydalı olacaktır. Türkmen öğretmenler Türkiye’de gerçekleşen programları bir gezi programı şeklinde algılamakta ve derslere gerektiği şekilde katılım sağlamamaktadır. Eğitim programlarının önemli bir kısmı Irak’ta yapılmalı, Türkiye’deki program öğretmenler Irak’ta belli bir seviyeye geldikten sonra gerçekleştirilmelidir. Öğretmenlere sunulacak eğitim programı bilgi içeriğinden daha çok formasyona yönelik olmalıdır. Yani öğretmenlere ders anlatım yöntemleri konusunda eğitim verilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.” denildi.

Raporda Irak’taki eğitim sistemi ortaya konarak, Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı Türkmen eğitiminin durumu ele alındı. Bu kapsamda Türkmen eğitimine ilişkin sorunların kaynağı ve sebepleri incelendi. Raporda Türkmen eğitimiyle ilgili temel eksiklikler ve sıkıntılar ifade edildi.

IŞIK OKULLARININ İMKÂN VE TECRÜBELERİNDEN FAYDALANILMALI

Musul’da ve Kerkük’te faaliyet gösteren Işık Okulu, Bilkent Okulu gibi özel Türk kullarının imkânları ve tecrübelerinden Türkmen öğretmenlerin eğitimi gibi konularda faydalanılabileceği belirtildi.

Okulların bulundukları şehirlerde başarılı örnekler olarak öne çıktığı vurgulanan raporda şunlar dile getirildi: “Musul’da Işık Okulu ile bir anlaşma olmamasına rağmen pratikte böyle bir işbirliği söz konusudur ve Türkmen öğretmenlerin gelişimi açısından olumlu sonuçlar alınmaktadır. Irak’taki Türk özel okullarının Türkmence eğitimi konusunda danışmanlık yapmaları önemlidir. Hatta Türkiye’deki özel okulların Türkmence eğitiminin gelişmesi için danışmanlık yapmaları sağlanabilir. Böylece Türkmen okullarının en azından idari olarak gelişmesine katkıda bulunulabilir.”

TÜRKÇE DERS KİTAPLARININ İÇERİĞİ AĞIR

Türkmence eğitimin verildiği okullarda okutulan Türkçe ders kitabının içeriğinin son derece olduğu vurgulanan raporda, “Bu durum Türkçe seviyeleri çok iyi olmayan Türkmen öğretmenlerin kitabı anlamalarını dolayısıyla da öğrencilere aktarımlarını engellemektedir. Türkiye’deki Türkçe dersi kitaplarından gönderilen kitaplar yerine Türkiye’den ve Iraklı Türkmen öğretmenlerden oluşturulacak bir komisyon oluşturarak Türkçe dersi kitabının Irak Türkmenlerine göre uyarlanması faydalı olacaktır. Bu konuda Irak Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Türkmen Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün aktif bir rol oynaması sağlanmalı ve Iraklı yetkili makamlar harekete geçirilmelidir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler