YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye?’ Raporu Masaya Yatırıldı

TÜRKONFED tarafından hazırlanan ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye?’ başlıklı rapor, Mersin’de düzenlenen çalıştıyda masaya...

‘orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye?’ Raporu Masaya Yatırıldı

TÜRKONFED tarafından hazırlanan ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye?’ başlıklı rapor, Mersin’de düzenlenen çalıştıyda masaya yatırıldı.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ve Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVASİFED) tarafından Erdemli ilçesindeki Lamos Otel’de çalıştay düzenlendi. ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan Çıkış: Hangi Türkiye?’ raporunun ele alındığı çalıştaya Adana, Osmaniye, Hatay ve Mersin iş dünyası SİAD temsilcileri ile TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, ÇUKUROVASİFED ve MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt, Toros Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Tayyar Şen, Çukurova Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahir Füsunoğlu ve akademisyenler katıldı.

Türkiye’nin orta-gelir tuzağı risk haritası ve bu durumdan kurtulma yollarının tartışıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Ahmet Akkurt, Çukurova bölgesinin Türkiye’nin küçük ölçekte örneği olduğuna dikkat çekti. Çukurova bölgesinin ekonomik kalkınma ve küresel ilişkiler açısından stratejik bir noktada olduğunu ve sürdürülebilir kalkınma için büyük bir potansiyel taşıdığını kaydeden Akkurt, “Sorunumuz Türkiye’nin de içinde bulunduğu ‘Orta Gelir Tuzağı’na yakalanmış olmamız. Ekonomistlere göre bu tuzağı aşmanın kritik eşiği, kişi başına gelir itibariyle 16 bin 400 dolara ulaşmak. Adana, Mersin, Konya, Karaman gibi bölgede yüksek potansiyel ve stratejik önem arz eden illerimiz orta gelir tuzağında, Osmaniye, Gaziantep, Hatay, Maraş gibi orta düşük gelir grubu içinde bulunuyor. Bu, Çukurova ve hinterlandı için istenilen hedeflerin kaçırılma tehlikesi demektir. Acil tedbirler alıp, hızla hareket etmezsek Çukurova küresel rekabette başarılı olamayacaktır. Topyekun tüm kurum ve kuruluşlarımızın bölge bazında bir araya gelerek harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

TÜRKONFED Başkanı Onatça ise hazırladıkları rapor sayesinde, Türkiye'de ilk defa bölgesel bazda orta gelir riskinin değerlendirmesinin yapıldığını bildirdi. Raporun yayınlanmasının ardından ikinci toplantıyı Mersin’de gerçekleştirdiklerini ifade eden Onatça, Türkiye'nin dünyanın büyük ekonomileri ile yarışan 14 ili, yoksullukla karşı karşıya olan 27 ili olduğuna işaret etti. Orta gelir tuzağından çıkış konusunda Kore’nin çarpıcı bir örnek olduğunu vurgulayan Onatça, “Kore, 1969 yılında orta gelir düzeyinde. Yüksek gelire ulaşması 19 yıl sonra yani 1988’e denk geliyor. Bu yıllarda Kore ortalama yüzde 7,2 büyüyor. Aynı yıllarda Türkiye’nin ortalama büyüme hızı 2,6. Peki, 1960’lı yıllarda Kore’nin eğitim ortalama süresi ne? 5 yıl. 2010 yılına gelindiğinde Kore eğitim yılını kaça çıkarmış? 14 yıla. Türkiye’nin 1960’lı yıllarda eğitim yılı ortalaması 2,1. Peki, Türkiye 2010 yılında eğitim seviyesini kaça çıkarabilmiş? 6,8’e. Bu tabloda iller arasındaki fark da ilginç. Eğitim yılı oranı hala 5’in altında kentlerimiz var” diye konuştu.

Toplantıda, daha sonra rapor üzerinde ayrıntılı görüşler dile getirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler