Orta Karadeniz Üniversiteleri Akademik İşbirliği Platformu (OKÜP) İşbirliği Platformu imza töreni Samsun’da yapıldı.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Amasya Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Çorum Hitit Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Canik Başarı Üniversitesi’nin tüm fiziksel ve teknolojik alt yapısını ortak kullanma amacı taşıyan protokol, Canik Başarı Üniversitesi Fehmi Yıldız Kültür Merkezi’nde imzalandı.
İmza töreni öncesi açılış konuşmasını yapan Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, “Bu birliktelik, uzun zamandır devam eden rektörlerimizin bölgelerdeki toplantıları ile gelişen bir birliktelikti. Amacımız üniversitelerimizce sahip olan akademik, fiziki ve diğer bütün imkanların bir sinerji oluşturacak şekilde bir arada kullanılmasıdır. Bütün imkanlarımızın yapacağımız platform çerçevesinde merkez laboratuvarlarımızda, sanayi-üniversite işbirliğinde, araştırma projelerin oluşturulmasında geliştirilmesinde ve bölgesel kalkınmada bir itici güç olacağına inanıyoruz. Çünkü bu kadar üniversitenin bir araya getirdiği akademisyenlerin toplam entelektüel kapasitesi, Ar-Ge imkanlarının toplam kapasitesi görülmeye değer. Bütün bu imkanları kaynak israfına da yol açmadan daha etkin ve verimli kullanılması adına bu platformun çok şey yapacağına inanıyoruz” dedi.
TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
Açılış konuşmasının ardından üniversite rektör ve yardımcıları duygu ve düşüncelerini söylediler. İlk olarak kürsüye çıkan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mücahit Eğri, “Biz Gaziosmanpaşa Üniversitesi olarak bu çalışmanın içersinde olmaktan dolayı mutlu olduğumuzu, katkı vermekten ve katkı alacağımızdan da mutlu olacağımızı belirtmek isterim” diye konuştu.
AMASYA ÜNİVERSİTESİ
Kendilerini halen OMÜ’nün bir parçası olarak gördüklerini belirten Amasya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Gökdere, “Ama her şeyden önce ayrı bir üniversiteyiz. OMÜ’den ayrıldığımız dönemden itibaren etkin ve verimli çalışabilmek için ilk parametremiz yerel dinamiklerle uyumlu hareket etmek, işbirliği içersinde olmak temel felsefemizdi. Bunun üzerinde ilerlerken biz aslında denizde bir kayıkla ilerliyorduk, şimdi gemiyle ilerleyeceğiz. Biz bu geminin bir kısmıyız. Ama bu sürecin bir parçası olarak Amasya Üniversitesi olarak bizlere mutluluk veriyor. Bu işbirliği devlet imkanlarının ya da özel sektör imkanlarının eğitime vermiş olduğu katkının etkin bir şekilde kullanılmasına son derece önem sağlayacaktır. Sağlanan bir imkanın etkin bir şekilde kullanılması verimi arttıracaktır. Bizim üniversiteler olarak temel hedefimiz topluma en önce kendi bölgesine daha sonra geniş bölgelere hizmet edebilmektir” şeklinde konuştu.
ÇORUM HİTİT ÜNİVERSİTESİ
Bu protokolün önemli sonuçları ortaya çıkaracağının altını çizen Çorum Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Evkuran, “Hitit Üniversitesi tarihte ilk yazılı anlaşma olan kardeş anlaşmasına imza atan bir uygarlığın ismini taşımaktadır. Kamu kaynaklarının çok rasyonel bir şekilde kullanılması adına Orta Karadeniz’de yer alan üniversitelerin arasında böyle bir işbirliği platformu oluşturması çok önemlidir. Bu çalışmanın çok önemli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
ORDU ÜNİVERSİTESİ
Akademik birikimi olan bütün hocaları öğrenciler nezdinde kullanacaklarını ifade eden Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Bu imza töreni ile araştırıcının bütün imkanları olan laboratuvar araçlarını bir arada kullanabileceğiz” dedi.
SİNOP ÜNİVERSİTESİ
Bu birlikteliğin güzel olacağını ve güzel olayları ortaya çıkaracağını belirten Sinop Üniversitesi Prof. Dr. Recep Bircan, “Çünkü bu 8 üniversite ile çok büyük işler yapacağız. Bu güzel fikrin oluşmasını sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. 8 üniversite olarak gücümüzü birleştirip, bölgemizin problemlerine çözüm getirerek Türkiye’nin önemli bölgesi haline getireceğine inanıyorum” açıklamasında bulundu.
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Üniversite eğitimlerinde özellikle araştırma konusunda israfların olduğunu ama işbirliğinin olmadığının altını çizen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan şöyle konuştu: “Tüm rektör arkadaşlarımız ile bir araya geldik ve böylesine bölgesel işbirliğine zorunlu olduğumuzun altını çizdik. İlk toplantıda lisansüstü yapabilecekleri eğitimleri konuştular. Bugün burada ikinci toplantıda ise tüm üniversitelerin araştırma merkezleri, laboratuvarları, teknolojik üniversite sanayi işbirliği merkezleri yani araştırmaya yönelik tüm birimlerin yöneticileri bir araya gelecek ve ortak birlikte neler yapılabiliri konuşacaklar. Bir Türk vatandaşı rahatlıkla bu ülkede aç kalmadan sıcak çatı altında hayatını tamamlayabilir. Türkiye’nin omuzlarında çok fazla yük var. Dünya insanlık tarihine baktığımda mağdurun ve mazlumun yanında olan bir devlet, güçlü bir devlet yok. Bu görev Türkiye’nin üzerinde düşüyor. Bunu gündelik bir hayatta da görüyoruz. Uluslararası politikada Türkiye’nin politikası yine mezhebine, dinine ve ırkına bakmadan ezilenin yanında yer alması gerçekleşiyor. Dolayısıyla Türkiye’ne oynaması zorunlu olduğu bu rolü bu ülkenin bir parçası üniversiteler olarak da bizler üzerimize düşeni yaparak desteklemeliyiz. Özellikle üniversite eğitiminde özellikle araştırma konusunda israf var, işbirliği yok. Aynı cihaz birkaç üniversiteye alınabiliyor ve çok da iyi kullanılmıyor. Amaçladığımız bu 8 üniversite birbirinin cihazlarını ve laboratuarlarını kullanabilsin. Böylece gereksiz kamu kaynaklarını israf etmeyelim. Bir araya gelip ortak projeler geliştirilsin. Burada asıl vazife öğretim üyelerimize düşmekte. Biz idareciler ve rektörler olarak sadece yerim dar diyene yerini genişletme vazifesini yerine getirebiliriz. Bundan sonra tamamen öğretim üyesi ve akademisyenlerimizin işidir. Onlar çalışacak, bir araya gelecek ve üretecek. Onlar ürettikçe de üniversitelerimiz parlayacak. Üniversite sanayi işbirliğimiz gelişecek ve Türkiye bu sayede daha da güçlü bir ülke haline gelecek.”
BU İMZA İLE ÜNİVERSİTELERDEKİ BİRÇOK İSRAF ÖNLENECEK
Bu protokol imza töreni ile birçok noktada işbirliğinin sağlanacağını, israfları önleyecek ve daha fazla verim alabilecek birçok çalışmayı gerçekleştirmek adına güzel bir başlangıç olduğunu ifade eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise şunları kaydetti: “Orta Karadeniz’de bulunan üniversitelerimiz bir araya gelerek belirli alanlarda işbirliği yapmak üzere bu protokolü imzalayacaklar. Bu güzel bir başlangıç. Üniversitelerimiz sadece gençlerimizi hayata hazırlayan kurumlar olarak varlığını sürdürmemeli ve sürdürmemektedir. Bunu daha çok geliştirmek ve farklı alanlarda çalışmalar yapmak şekilde ortaya koymalıdır. Üniversiteler bulunduğu alanlarda, bulunduğu kentlerde kentin sorunlarıyla da yakından ilgilenen ve onlara çözüm üreten, üretme noktasında gayret gösteren kurumlar olarak kendilerini gösteriyorlar. Bizler Samsun’da başta OMÜ olmak üzere işbirliği yaptığımız kentin sorunları ile ilgili birçok çalışmalarımız var. Üniversitelerimiz kentlerin, bulundukları illeri sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda gelişmelerine katkı sağlayan önemli kurum olarak görüyoruz. Bu bakımdan sadece eğitimle sınırlı olarak bir çalışmanın varlığı yok ama bunu daha da geliştirmek ve daha farklı alanlara yaymak anlamında bu işbirliği büyük önem taşıyor. Samsun’da üniversitelerimizin gerçekleştirecekleri işbirliği de belirli projelerde ortak hareket etme anlayışının ötesinde bölgenin sorunlarının da ortaya konmasında ve bunlara çözüm üretmekte oldukça önemli katkılar gerçekleştirecektir.”
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nda (OKA) Çorum, Tokat, Amasya ve Samsun illeri olarak ortak birçok çalışma içersinde yer aldıklarını belirten Vali Aksoy sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle diğer komşu illerimiz Ordu, Giresun ve Sinop da bu platforma dahil olarak Karadeniz’i bir bütün olarak orta noktasında yer alan üniversitelerimizin işbirliğimizin daha üst noktalara taşınmasında önemli bir başlangıç oluşturuyor. Akademik iş birliği, laboratuar imkanlarının kullanılması, araştırma merkezlerinin kullanılması gibi birçok üniversitenin kendi imkanları olmadığı için yapamadığı çalışmalara da fırsat oluşturacak ve güzel çalışmaları ortaya çıkaracak bir başlangıç olarak bunu görüyoruz.”
Konuşmaların ardından Orta Karadeniz Bölgesi Üniversiteleri Akademik İşbirliği Platformu (OKÜP) Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yunus Bekdemir, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Recep Bircan, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tarık Yarılgaç, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aygün Atar, Çorum Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.dr. Mehmet Evkuran, Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Murat Gökdere, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof.dr. Mücahit Eğri ve OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan tarafından imzalandı.
İmza töreninin ardından Vali Hüseyin Aksoy, 8 üniversite rektör ve yardımcılarına plaket verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz