HABER

Orta kulak iltihabı uyarısı

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte uzmanlar, özellikle bahar başlangıcında görülen orta kulak iltihabı için uyarılarda bulundu.

Orta kulak iltihabı uyarısı

Trabzon Numune Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Koç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sıklıkla, ilkbahar başlangıcında görülen orta kulak iltihabının çocuklardaki işitme kaybının en önemli sebebi olduğunu söyledi. Orta kulak iltihabının, kulak zarı ve kemikçiklerinden oluşan orta kulak bölümünün mikrobik iltihabına verilen isim olduğunu ifade eden Dr. Recep Koç, "Orta kulak iltihabı, çocuklarda daha sık görülmesine rağmen, yetişkinlerde de görülebilir. Sıklıkla, ilkbahar başlangıcında görülür. Oluşturduğu işitme kaybı, bunun sonucu olarak çocukta öğrenme kapasitesinin azalmasına ve konuşmasının gecikmesine yol açtığı için önemlidir. Gerekli ve düzenli bir tedavi uygulanırsa, rahatsızlık giderilir. Orta kulak iltihabının teşhis edilmesi ve tedavinin hemen başlaması önemlidir" dedi.

Dr. Recep Koç, orta kulak iltihabına ağız veya burundan giren, östaki borusu vasıtasıyla orta kulağa ulaşan mikropların neden olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:
"Grip, nezle, alerji, sinüzit veya soğuk algınlığı gibi durumlarda östaki borusu şişer ve tıkanır. Böylece orta kulağa hava geçemez ve orta kulak temizlenemez. İltihap sırasında kulak ağrısı, kızarık kulak zarı, zarın arkasında püy toplanması görülür. Bazen kulak zarı delinir ve iltihap kulak dışına akar. Fakat çoğunlukla östaki borusu açılamadığı için kulak akıntısı orta kulakta birikir. Ağrılı, ateşli orta kulak iltihabı geçtikten sonra bu sıvı, burada haftalar, aylar hatta yıllar boyu kalabilir. Daha da kötüsü, sıvının varlığı mikropların burada rahatça çoğalmalarına yol açarak, sık orta kulak iltihabına da sebep olur. Kişi, kulakta basınç, tıkanıklık hisseder. Özellikle çocuklarda ağrı ile birlikte ateş de olur. İşitme çoğunlukla azalmıştır. Bu olay, orta kulaktaki sıvının, kemikçiklerin titreşimlerini azaltmasından kaynaklanır. Uygun tedavi ile bu sıvı kaybolur ve işitme eski haline döner. Uygun tedavi edilmezse, maalesef sürekli bir işitme kaybı gelişebilir" şeklinde konuştu.

Hastalığın tedavisiyle ilgili olarak da bilgi veren KBB Uzmanı Dr. Recep Koç, antibiyotiklerin tedavide önemli yeri bulunduğunu söyledi. Antibiyotiklerin iltihabın azalmasını sağlayarak kulak ağrısına iyi gelse de iltihabın tam olarak geçmesinin uzun zaman alabileceğini belirten Dr. Recep Koç, şunları söyledi:

"Uygun tedavi, 10 ile 14 gün olabilir. Çoğu orta kulak iltihabı, uygun ilaç tedavisiyle düzelir. Bazı durumlarda kulak zarı çizilerek iltihap dışarı akıtılabilir. Bu, hem ağrının hemen azalmasına, hem de iyileşmenin çabuk olmasına yardımcı olur. Delik, birkaç gün içerisinde kendiliğinden kapanır. İltihap tam geçmeden kulak zarı kapanacağı için, sıvı, tekrar birikebilir. Bunun üstesinden gelmek için kulak, burun, boğaz hekimi, kulak zarına çok ufak bir havalandırma tüpü takabilir. Bu tüp, orta kulak basıncı ile hava basıncını eşitleyerek kişinin işitmesine yardımcı olur."

En Çok Aranan Haberler