HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Orta kulak iltihabı ve sıvı toplanması

Çocuklarda akut ortakulak iltihapları, tıpta AOM, (akut otitis media) ismiyle adlandırılır. Genellikle kulak ağrısı, işitme kaybı ve yaklaşık 38.5 santigrat derece dolaylarında ateşle seyreder. Bazen kulak zarının kendiliğinden delinmesi ve kulak dışına akan iltihaplı bir kulak akıntısı olabilir. Mikrobik ( bakteriyel-virütik) etkilerle ortaya çıkar. Kulak burun boğaz muayenesinde kolayca tanısı konabilen bir hastalıktır.

Toplu yerlerde bulunan çocuklarda orta kulak iltahabına yakalanma riski artmaktadır. Yapılan çalısmalarda toplu yaşam alanlarında bu risk 2-3 katına çıkabildiği gösterilmiştir.
Hergün düzenli yuva yada kreşe giden çocuklarda orta kulak enfeksiyonu açısından büyük bir risk faktörü olduğu anlaşılmıştır. Üşütme , grip ,üst solunum yolları iltihabı, sinüzit gibi hastalıklardan sonra orta kulak iltihabı her üç çocuktan birinde görülebilmektedir.

NELER ORTA KULAK İLTİHABI YAPAR ?

Geniz kısmında bölgesinde orta kulakla burnun arka kısmı arasında bulunan kulakla genizin bağlantı yolu olan östaki tüpü adı verilen kanalın fonksiyonunu yapamamasına bağlı orta kulak iltahabı gelişmektedir. Bu fonksiyonu bozulmasının başlıca sebebi bu kanalının hemen yanında bulunan geniz eti (adenoid vejetasyon) olabileceği gibi, üst solunum yolu iltihapları, uzamış burun iltihapları, sinüzitler ,uzun süreli burun akıntıları, allerji, gribal enfeksiyonlardır.

NE YAPMALI ?

İltihabi bir hastalık olması ve bakterilerle oluşması sebebi ile antimikrobik ve ilaveten yanında östaki tüpünün fonksiyonunun tekrar aktif hale getirmeye yönelik ilaçlar verilebilmektedir.
İlaç tedavisinin yanı sıra kulak iltihabi oluşumuna neden ; altında yatan sebebe yönelik tedavi yapmak gerekir.
Bölgeye ait bir başka bir enfeksiyona bağlı gelişmiş ise orta kulak iltihabına neden olan enfeksiyonda tedavi edilmelidir. Şayet kulak iltihabı bir geniz eti sebebine bağlı gelişiyorsa ve bu kulak iltihapları sık tekrar ediyorsa cerrahi bir operasyola geniz eti alınarak sebeb ortadan kaldırılmalıdır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ayrıntılı kulak burun boğaz muayenesi KBB uzmanı tarafından yapılmalı endoskopik olarak geniz burun ve diğer KBB ile ilgili kısımlar dikkatlice gözlemlenmelidir.

İlaç tedavisi kısa olmamalıdır 10 gün sürmeli bu sürede kontroller yapılarak devamına karar verilmelidir.
Tedaviye başlandıktan 4 gün sonra eşlik eden bulgular hafiflemesi veya kaybolmasına ramen kulak muayene bulgularında gerileme hemen olmaz. Tam düzelme 10. Günden sonra olabilmektedir. Hastalarda %50 sinde kulak zarındaki bulgular tamamen düzelir .%20 sinde zarda ek tedavi gerekmeyen bazı değişiklikler kalırken %10 nunda orta kulakta seröz otit adı verilen orta kulakta kalıcı sıvı mevcudiyeti gelişir. % 20 sinde tedavide başarısızlık görülür. 8-10. günlerde aile ateş veya bir ağrı izlenimi alırsa aileden doktora baş vurması istenir.

Bazı yapılan bilimsel çalışmalarda akut orta kulak iltihabindan 4 hafta sonra orta kulakta kalıcı sıvı mevcudiyetinin %25-30 lara kadar yükselebileceği bildirilmektedir.Seröz otit adı verilen bu durum kulak testleri yapılarak kolayca tespit edilebilinir. Bu durumda en objektif yardımcı kulak testi tympanogram adı verilen testtir. İlaç tedavileri ve diğer değerlendirmeler sonucunda orta kulaktaki sıvı kalıcı oluyorsa,basit bir operasyonla orta kulaktaki sıvının boşalmasına yardımcı olacak ventilasyon tüpü adı verilen mikro cerrahi işlemi yapılır. Dış kulak kanalı yoluyla kulak zarına kolaylıkla takılan 1,2 mm lik bir materyalle tedavi sağlanmış olur . Bu tüp orta kulaktaki sıvıyı kolayca dışarıya tahliye edecek şekilde tasarlanmıştır. Sıvı tahliyesini östaki tüpünün normal fonksiyonununu kazanasıya kadar devam eder. Kulak zarında 1 yıl kadar kadar kalması arzulanır. Orta kulak iyileşme sürecinde tüp genellikle kendiliğinden kolaylıkla cerrahi yola başvurulmaksızın dışa atılır. Bu duruma sebeb olan geniz eti ise, tüp takılması sırasında aynı seansta alınmalıdır.

Akut orta kulak iltihabı (AOM) ; mutlaka bır KBB uzmanı tarafından takip edilmelmesi gerekir. İleride doğabilecek ciddi sonuçları ve komplikasyonları anca bu şekilde önlenebilir.

Soru ve görüşleriniz için: drahmetsirin@mynet.com

En Çok Aranan Haberler