Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu gereğince hazırlanması gereken ve 2006-2008 dönemini kapsayacak ilk Orta Vadeli Program'da son aşamaya gelindi.
Kamu ve özel kesim için öngörülebilirliği artıracak bir "yol haritası" olarak nitelenen Program, 3 yıllık dönem için hazırlanıyor. Her yıl hazırlanacak Program'ın ilk yılı kesin, sonraki iki yılı ise tahminleri içerecek ve her yıl revize edilerek yeniden yayınlanacak.
Konuya ilişkin Maliye, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) önceki hafta bir araya gelirken, Program geçtiğimiz Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunuldu. Program, daha sonra kuruluşların görüşüne de sunulurken, bunlardan uygun görülenlerin metne yansıtılmasından sonra kesinlik kazanacak ve Resmi Gazete'de yayınlanacak.
Kuruluşlardan gelecek görüşlerden sonra kesinleşecek Orta Vadeli Program'ın parasal hedeflerine göre, program döneminde ortalama yüzde 5'lik büyüme hedefleniyor.
Program dönemi olan 2006-2008'i kapsayan 3 yıllık dönemde 1.6 milyon yeni istihdamın yaratılacağı öngörülüyor.
Programa göre, bu yıl yüzde 4.1 olacağı tahmin edilen kamu kesimi açığının GSYH'ye oranının 2008 yılında yüzde 0.1'e düşürülmesi hedefleniyor.
Bu yıl yüzde 35.5 olacağı tahmin edilen genel devlet faiz dışı harcamalarının GSYH'ye oranının da 2008 yılında yüzde 35.7 olacağı hesaplanıyor.
Programa göre, üç yılda 9 milyar dolarlık özelleştirme geliri hedefleniyor.
Programa göre, ihracat 2008 yılında 106 milyar dolara ulaşacak, ithalat ise 147 milyar doları bulacak. 2008 yılında turizm gelirleri de 23.7 milyar dolara çıkacak.
Yıllık TÜFE artış hızının gelecek yıl yüzde 5, 2007 yılında ise yüzde 4 olması öngörülürken, 2008 yılında bunun sabit tutulması hedefleniyor.