HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ortada kene salgını yok

Ortada kene salgını yok

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kene ısırması sonucu ortaya çıkan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının salgına dönüşmediğini söyledi.

Hastalığın kontrol altına alındığını belirten Akdağ, vatandaşlara, "Kenelerle karşılaşabileceğiniz ortamlarda çıplak dolaşmayın. Yani vücudunuzu örtebildiğiniz kadar örtün" uyarısında bulundu. Bakan Akdağ, Büyük Anadolu Otel'de düzenlenen "verem" konulu toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin 1990'lı yılların sonu ve 2000'li yılların başlarında da varolan bir hastalık olduğunu hatırlatan Akdağ, ancak bu hastalığı kenelerin yaydığının, kenelerin etken olan virüsü insanlara bulaştırdığının bilinmediğini kaydetti. Göreve geldikleri dönemde kenelerin yaydığı Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin ilk defa tespitinin yapıldığını söyleyen Akdağ, "Bu kanama ve ateşyle seyreden bir hastalık. Bu hastalık sonunda kaybedilen vatandaşlarımızı biliyorduk. Yani Türkiye'deki sağlık camiası bunu biliyordu, ama hastalığın adı yoktu. Bilim adamları ve Dünya Sağlık Örgütü ile yürüttüğümüz çalışmalar sonunda 2003 yılında hastalığın adını koyduk, etkenini belirledik. Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü Merkezi'nde ise bu etkeni ortaya koyacak laboratuarı oluşturduk. Bundan sonra mesele kontrol altına alınmış oldu" diye konuştu.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi'nin her yıl yaz aylarında kenelerin ısırdığı kişilerde görülen bir hastalık olduğunu ifade eden Akdağ, bütün kene türlerinin hastalığı yaymadığına, sadece özel bir kene türünün virüsü bulaştırdığına dikkati çekti. Akdağ, vatandaşlara kene ısırığı konusunda şu uyarılarda bulundu:
"Vatandaşlarımız, kenelerle karşılaşabilecekleri ortamlarda çıplak olarak bulunmamalıdır. Yani vücutlarını örtebildikleri kadar örtmelidirler. Çıplak vücuttaki kastım kol, bacak ve ayakların kapatılmasıdır. Özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız çoraplarını ayakkabılarının içine koymalıdır. Eğer çizme kullanılıyorsa çizmelerin içine koyarak çalışmalarını yapmalıdırlar. Bu şekilde kenenin yapışması ve virüsü yayması önlenebilir. Bunun dışında herhangi bir şekilde kene vücuda yapışmışsa vatandaşlarımız yapışan keneyi kendileri çıkarmaya çalışmamalıdır, bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."

Akdağ, bilinçsizce yapılan kene yapışmalarında zorlamaların, virüsün vücuda yayılmasını kolaylaştırdığını vurguladı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da konuyla ilgili olarak çalışmalar yürüttüğünü anlatan Akdağ, "Vaka sayıları geçtiğimiz yıllarda da 100'lerle ifade edilecek sayılar olmuştur. Yani 100, 200, 250 gibi. Bunların içinde yüzde 5'e yakını maalesef hayatını kaybetmektedir. Dünya literatüründe de hayatını kaybedenlerin oranı bu civardadır. Erken teşhisle yapılan destekleyici tedavi hayat kurtarmaktadır. Bunun için biz belirli hastaneleri seçtik. Burada uzmanlarımız düzenli tedavi planı oluşturdular. Bütün hastalarımız bu şekilde tedavi edilmektedir" açıklamasında bulundu.

Bakan Akdağ, önümüzdeki Perşembe günü Genişletilmiş Bilim Adamları Toplantısı'nda hastalığın masaya yatırılacağını belirterek, "Böylece bilim adamları konuyla ilgili olarak kamuoyunu aydınlatmış olacaklar" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler