YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ortadoğu Ve Kuzey Afrika Ülkeleri Ticaret Müşavirleri İhracatçı Firmalarla Buluştu

Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "Hedefimiz, 1,5 dolar olan ihracat birim fiyatını önümüzdeki dönemde...

Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "Hedefimiz, 1,5 dolar olan ihracat birim fiyatını önümüzdeki dönemde 2,5-3 dolar seviyelerine çıkarmak. Sadece düşük maliyetli ürünler daha çok üreterek ve daha çok ihracat yaparak bu hedeflere ulaşmak gerçekten çok zor" dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ticaret müşavirleri, ihracatçı firmalarla buluştu. Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda 180'e yakın ihracatçı firma temsilcisi yer aldı. Ticaret müşavirleri, görev yaptıkları ülkelerin ticaret ve yatırım fırsatlarını ihracatçılara ve iş adamlarına aktardı.

Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sever ve TİM Başkanı Büyükekşi, Sheraton Otel'de konuya ilişkin olarak basın toplantısı düzenledi. Sever, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin Türkiye'nin tarihi ve kültürel bağlarının en güçlü olduğu, yüzlerce yıl boyunca etkileşimin hiç kaybedilmediği bir bölge olduğunu belirterek, "Aynı zamanda maalesef bu bölge dünyanın siyasi ve ekonomik anlamda en karmaşık, bununla birlikte ekonomik-siyasi ve ticari olarak dünyanın en önemli bölgelerinden biri" dedi.

Sever, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın 2,7 trilyon dolar ile Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 4.9'unu, 340 milyon nüfusu ile dünya nüfusunun yüzde 6.6'sını, toplam 1,5 trilyon dolar ile dünya mal ve hizmet ihracatının yüzde 6.6'sını ve yaklaşık 1,3 trilyon dolar ile dünya mal ve hizmet ithalatının yüzde 5.9'unu oluşturduğunu bildirdi. 2002 yılında Türkiye'nin ihracatında Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun payının yüzde 12 olduğunu hatırlatan Sever, "36 milyar ihracatın 4,4 milyarını bu bölgeye yapıyorduk. 2011 sonunda ihracatımız 31,5 milyar dolara, bölgenin ihracatımızdaki payı da yüzde 23'e ulaştı. Bu yılın ilk 11 ayında ise bölgenin ihracatımızdaki payı yüzde 32'ye yükseldi" şeklinde konuştu.

Sever, konuşmasında şunları kaydetti:

"2011'de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya ihracatımız 2010 yılına göre yüzde 12 artışla 31,5 milyar dolara yükseldi. Bu yılın ilk 11 ayında ise bölgeye ihracatımız yüzde 57'lik artışla 44.4 milyar dolara çıktı. 2011'de Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan ithalatımız 2010 yılına göre yüzde 52 artışla 29,2 milyar dolar. Bu yılın ilk 11 ayında ise yüzde 12'lik artışla 30.2 milyar dolara ulaştı. Gerek müteahhitlik, gerek turizm, gerekse yabancı yatırımlar alanında da bu bölge ülkeleri bizim için büyük öneme sahipler."

TİM Başkanı Büyükekşi ise, "Hedefimiz bundan sonra yapılacak ticaret müşavirleri toplantısında, ihracatçıları ticaret müşavirleriyle daha fazla bir araya getirmek ve Türkiye'nin ihracatına bu şekilde daha büyük katkı sağlamak" dedi.

Türk ihracatçısının en önemli özelliklerinden birisinin de diğer ülkelerdeki ihracatçıya göre risk alma konusunda 'gözünün daha kara olması' olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, Irak, İran gibi adeta ekonomik savaşın yaşandığı ülkelerde Türk ihracatçısının çok sıkı bir şekilde çalıştığını söyledi.

Sever ve Büyükekşi, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, "Türk ihracatçısına kalite anlamında bir önyargı değişikliği mi oldu?" sorusuna Sever, "İhracat artışıyla alakalı tabi ki Türkiye'nin son dönemde baktığımız zaman ihracat artışı istikrarlı bir şekilde sürüyor. Bu başarının arkasında pazar çeşitlendirmesi ve ürün çeşitlendirmesi ile ilgili yapılmış olan çalışmaların çok çok etkili olduğunu gözlemliyoruz. Son dönemde artık Türkiye'nin ihracat birim fiyatının 1,5 dolara yaklaştığını görüyoruz. Tabi ki hedefimiz, önümüzdeki dönemde bunu 2,5-3 dolar seviyelerine çıkarmak. Yoksa sadece düşük maliyetli ürünler üretip daha çok üreterek, daha çok ihracat yaparak bu hedeflere ulaşmak gerçekten çok zor" cevabını verdi.

Büyükekşi ise, "Eskiden çalıştığımız firmalar Türk Malı (TM) yazılmasını istemezlerdi. Şu anda Türk Malı özellikle talep ediyorlar. Bu da bizim açımızdan son derece önemli, çünkü Türk Malı'nın olması şu anda avantaj oldu. Çin'de bazı mallar hem markalarıyla hem de Türk Malı yazılarak taklit ediliyor. Bu konuda birçok firmanın şikayetleri var. Bu da Türk Malı'na olan ilginin en güzel göstergesi" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler