HABER

Ortopedik kanserler nelerdir?

Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Erler, hem yetişkin, hem de çocuk ortopedisi konusunda uluslararası standartlarda hizmet verdiklerini belirtti.

Ortopedik kanserler nelerdir?

Prof. Dr. Erler, “En zor ortopedik vakaların son teknolojileri kullanarak; Kemik ve Yumuşak Doku kanserleri, Eklem Protezleri, Belle ilgili sorunlar, Reimplantasyon ve Mikrocerrahi, Kaynamayan ya da yanlış Kaynamış Kırıklar, Spor yaralanmaları ve Artroskopi, Çocuk Ortopedisi ve Ayak Sağlığı ile konularında hizmet veriyoruz” diye konuştu.

KEMİK TÜMÖRLERİNİN TEDAVİSİNDE UZVU KORUYAN CERRAHİ YAKLAŞIM

Kemik ve Yumuşak Doku Tümörlerinin tedavisinde amacın kanseri yenmek ve uzvu korumak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kaan Erler, kemik kanserlerinin tedavisinin takım halinde yapılması gerektiğini belirtti. Prof. Erler, Ortopedik Onkolog, Medikal Onkolog, Radyolog, Radyasyon Onkoloğu ve Patoloğun tedavi ekibinin birer parçası olduğunu ve tedavilerin alınan ortak karar doğrultusunda yapıldığını söyledi.

Tıbbın gelişmesine bağlı olarak, Kemik ve Metastatik kanser tedavisinde çok önemli ilerlemeler yaşandığını belirten Prof. Dr. Kaan Erler, uygulanan tedaviyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Eskiden kemikten kaynaklanan ya da kemiğe sirayet etmiş (metastaz) kanserlerde hastayı kurtarmak için organlar kesiliyor ve kanser vücuttan böyle uzaklaştırılıyordu. Ancak artık uzvu koruyan, tümörü uzaklaştıran bir cerrahi anlayışı var. Uygulanacak cerrahi tedavi, sadece tümör odağının boşaltılması şeklinde olabileceği gibi, tümör dokusunun etrafındaki dar veya geniş alandaki sağlam dokuyla birlikte çıkarılması şeklinde olabiliyor. Burada amaç hastanın kanser tedavisini sağladıktan sonra, uzvunu fonksiyonel hale getirmektir. Bunu yaparken rekonstrüktif cerrahideki son teknik gelişmelerden faydalanıyoruz. Protez, kemik greftleri yani iskelet sisteminin bir yerinden alınarak hastalıklı bölgenin iyileşmesi için kullanılan kemik parçaları ve biyolojik yeniden yapılanma yöntemlerini sıkça kullanıyoruz.”

Prof. Dr. Kaan Erler’in verdiği bilgiye göre, bazı kötü huylu kemik tümörlerinin tedavisinde cerrahi öncesi ya da sonrasında kemoterapi ve/ veya ışın tedavisinden de yararlanılıyor.

KEMİK TÜMÖRLERİNİN SIK GÖRÜLEN TİPLERİ NELERDİR?

Birincil kemik kanserlerinde en çok karşımıza çıkan türleri şöyle sıralayabiliriz:

•Multiple Myeloma: En sık görülen birincil kemik kanseridir. Kemik iliğinin kötü huylu tümörüdür. Her yıl, milyonda 20 kişinin ölümüne neden olabilir. 50-70 yaş arası hastalarda görülür ve herhangi bir kemiği etkileyebilir.
•Osteosarkoma: İkinci en sık görülen kemik kanseridir. Sıklıkla ergenlik çağında ve diz bölgesinde olup, her yıl milyonda 2-3 kişide görülür. Daha az sıklıkla kalça ve omuz bölgesinde görülür.
•Ewing's Sarkoma: Daha çok 5-20 yaş arası görülür. Çok geniş yumuşak doku kitlesi ile kemik harabiyeti oluşturur. En sık görülen yerler üst ve alt uzuvlar, leğen kemiği ve göğüs kafesidir.
•Kondrosarkoma: Sıklıkla 40-70 yaş arası görülür. Kalça bölgesi, leğen kemiği ve omuzda kitle oluşturur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler