YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Oruç Tutacak Böbrek Hastalarına Uyarılar

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Mehmet Batmazoğlu, diyaliz hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastaların...

Oruç Tutacak Böbrek Hastalarına Uyarılar

Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Mehmet Batmazoğlu, diyaliz hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastaların oruç tutmasının hastada bir takım rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtti.

Böbreklerin vücuttaki su ve elektrolit dengesini ayarlayan önemli bir organ olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Mehmet Batmazoğlu, sağlıklı bir metabolizması ve böbreği olan kişilerin susuzluğa ve açlığa dayanabileceğini ancak böbrek yetmezliği bulunan hastalar için aynı durumun geçerli olmadığını söyledi. Oruç tutup tutmama konusunda böbrek hastalarının çok sık ikileme düştüğünü kaydeden Batmazoğlu, şöyle konuştu: "Oruç tutanlar sahur ve iftar vaktinde fazla sıvı almakta, ancak terleme dolayısıyla sıvı kaybının en çok olduğu gündüz saatlerinde ise susuz kalmaktadır. Böbreklerimiz de vücutta musluk görevi görmektedir. Bir musluğu sonuna kadar kapatıp suyu tamamen kesmeniz veya sonuna kadar açıp yüksek debide su akımını sağlamanız mümkündür. Ancak, böbrek rahatsızlığında bu mekanizma bozulmaktadır. Düzenleme işi hastalarda yapılamadığı için böbrek hastalarının oruç tutması risk doğurmaktadır. Bu tür durumlarda daha önce diyalize girmeyen bir hastanın diyaliz ihtiyacı doğabilmektedir. Hastalar yönünden bu ayı dikkatli bir şekilde takip ediyoruz ve oruç tutmalarına pek müsaade etmiyoruz.”

GÜNLÜK TUZ MİKTARI

Böbrek hastalığının tuzu ve susuzluğu sevmediğini söyleyen Mehmet Batmazoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böbrek hastalığı, tuzu ve susuzluğu sevmez. Ancak çok sıcak havalarda vücutta tuz eksikliği oluştuğu için, aşırıya kaçmamak şartı ile bir miktar tuz alınması önem taşımaktadır. Bir kişinin günlük tüketmesi gereken tuz miktarı 5 gramdır. Oruç tutan kişilerin iftar ve sahur arasında yedikleri yemeklerle birlikte 5 gram tuz tüketmeleri gerekmektedir. Ancak, bu noktada önemli olan bir ayrıntı tuzu yeteri miktarda suyla almaktır. Bu nedenle oruç tutan kişilerin böbrek sağlıklarını korumaları adına iftar ve sahur arasındaki süre zarfında 2,5 litre su içmeleri gerekmektedir.”

İFTARDA AĞIR YEMEKTEN KAÇINILMALI

Böbrek hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan birinin de iftarda ağır yemeklerden kaçınılması olduğunu söyleyen Batmazoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Aşırı protein içeren gıdalar, çok tuzlu turşular ve salamura besinleri tüketmek böbreklere zarar verebilmektedir. Oruç tutanların yaptığı en önemli hatalardan biri de sahura kalkmamalarıdır. Sadece iftar ve sonrasında yemek yiyip, sahura kalkmadan oruca başlamak sağlık açısından sakıncalı durum doğurabilmektedir. Sahura kalkmayan bir kişi de vücudun susuz kalma süresi artmaktadır. Sıcak havada çok terleyen ve idrarla çok fazla tuz kaybeden böbrek hastaları bu gibi durumlarda ciddi sağlık sorunları yaşayabilmektedir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler