YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Oruç tutamayacak kadar hasta olanlar fidyelerini eksik etmesin’

Çukurova Üniversitesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DİKAB) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Asım Yapıcı, bir...

‘Oruç tutamayacak kadar hasta olanlar fidyelerini eksik etmesin’

Çukurova Üniversitesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DİKAB) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Asım Yapıcı, bir kişinin oruç tutup tutamayacağını hekimlerin belirleyeceğini söyledi. Yapıcı, Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi’nin 184. ayetinde aşırı yaşlılık ve hastalıklara maruz kalanların oruç tutamaması dahilinde ‘fidye’ vermesinin istendiğini belirtti.
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte milyonlarca insan sahur ve iftar arasında oruçlarını tutarak Allah’a (cc) borçlarını ödeyecek. Sağlıklı her müslümanın oruç tutması farz. Ancak oruç tutamayacak olan hastalar var. Kur’an-ı Kerim’de bu tür Müslümanların Rab’lerine borcunu bir fakiri bir gün doyuracak kadar ‘fidye’ ödemesi isteniyor. Din alimleri, fidye ödeyemeyecek kadar fakir olanların ise gücünün yettiğince fidye vermesi gerektiğini belirtiyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Din Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DİKAB) Bölüm Başkanı Doç. Dr. Asım Yapıcı, hekim tarafından, oruç tutması sakıncalı olduğu belirtilen hastaların oruç tutmaması gerektiğini ifade etti. Ramazan'da kimlerin oruç tutup tutmayacağının Kur’an-ı Kerim de açıklandığını belirten Doç. Dr. Yapıcı, Bakara Suresi’nin 184. ayetinde ‘Oruç sayılı günlerdir. Sizden kim hasta ya da yolculukta olursa tutamadığı günler sayısında başka günlerde oruç tutar. Oruca güç yetiremeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte gönülden kim bir iyilik yaparsa (fidye fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Oruç tutma sizin için daha hayırlıdır.” denildiğini kaydetti.
Aşırı yaşlı ve oruç tutamayacak kadar hasta olanların oruç tutmamasının caiz olduğunun belirtildiğini kaydeden Yapıcı, oruç tutamayacak olanların, Bakara Suresi’nin 184. ayetinde de belirtildiği üzere bir yoksulun bir günlük doyumunu sağlayacak kadar ‘fidye’ vermesi gerektiğini dile getirdi. Yapıcı, fidye verecek kadar gücü olmayanların ise Allah’a tevbe etmeleri gerektiği bilgisini verdi. Yapıcı, geçici hastalıkları olanların ise oruçlarını tutamadığı takdirde, oruçlarını kaza etmesi gerektiğini ifade etti.
Bir kişinin oruç tutup tutamayacağına hekimlerin karar vereceğini kaydeden Doç. Dr. Yapıcı, aşırıcı derece hasta olup da oruç tutmaya çalışanların bedenlerine zarar vermemesi gerektiğini, vücudun da insana verilmiş bir emanet olduğunu dile getirdi.
Yapıcı, “Oruç tutması hayatları için tehlikeli olanlar Ramazan'da oruç tutmasa saha iyi olur. Vücut da bize Allahın bir emaneti. Bedeni korursak, vücut o nispette Allah’a ibadet yapacak. Bedenleri zorlamamak gerekir.” diye konuşarak sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler