HABER

Oruç tutarken hangi yiyecekler susatır hangi yiyecekler susatmaz?

Ramazandan oruç tutarken en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden birisi ise sudur. Peki bu yönelik ne yapmalıyız? Sahurda yediklerimizi dikkat ederek oruçluyken susamamazı sağlayacak yiyeceklerden kaçınmalıyız. Peki oruç tutarken hangi yiyecekler susatır? Oruç tutarken hangi yiyecekler susatmaz? İşte oruç tutarken hangi yemekler susatır sorusunun cevabı...

Oruç tutarken hangi yiyecekler susatır hangi yiyecekler susatmaz?

Sıcaklar arttıkça oruç tutarken tüketilen besinlerin önemi de gittikçe artıyor. Tıbbi Beslenme Danışmanı Uzman Dr. Eyüp Yılmaz, hangi besinlerin vücuttan su çektiğini hangilerinin vücuda su verdiğini sıraladı ve Ramazan'a özel beslenme tüyoları verdi.

ORUÇ TUTARKEN NE YEMELİ, NE YEMEMELİ?

Ramazan ayında özelikle sıcakların artmasıyla vatandaşın merak ettiği konuların başında besinlerdeki su oranı oluyor. Hangi besinin su tutucu özelliği olup olmadığı konusunda bilgi veren Tıbbi Beslenme Danışmanı Uzman Dr. Eyüp Yılmaz, "Gıdaları iki guruba ayırırsak biri vücuttan su çekerler diğer ise vücuda su verirler. Vücuttan su çekenlerin başında etli ürünler, yoğunlukta protein gıdalar bunların içinde peynir var et var. Bunlar miktarlarının 5 katı kadar su çekerler vücuttan. Bir de hamurlu ürünlerde miktarlarının 3 katı kadar su çekerler. Bunları sahurda tüketen vatandaşın sabah uyandıklarında dilleri kuru şekilde uyanıyorlar ve gün boyunca susuzlukla geçiriyorlar. Bir de vücuda su veren gıdalar var, bu gıdaların başında semizotu, salatalık, havuç gibi ürünler geliyor. Tereyağlı gıdalar vücudun su kaybını önler ve sindirildikçe de tereyağlı ürünler vücuda ekstra su verir" dedi.

ASİTLİ İÇECEKLER KOLON KANSERİ SEBEBİ

Asitli içecekler ile ilgili bilimsel bir gerçekliğin olduğunu belirten Dr. Yılmaz, "Asitli gıdalar konuldukları kaplarda şiddetli bir erozyona neden olurlar. Asitli içecekler de mideye sirkeden 5 kat daha zarar verir. Asitli içecekler tatlandırıcı maddelerle bu örtülmüştür ve vücut bunu hissetmiyor. O hissedilmeyen şey plastik petlerin içinde hissediliyor. Çalışmış olduğum kanser ünitelerinde kolon kanseri vakalarının hemen hemen birçoğunun asitli içecek bağımlısı olduğunu fark ettim. Hatta eşimin iki dayısını da kolon kanserinden dolayı kaybettik. Ve ikisi de asitli içecek bağımlısıydı" şeklinde konuştu.

MEYAN SUSATMAZ AMA…

Gazlı içeceklerin masumiyetine aldanılmaması gerektiğinin alını çizen Dr. Eyüp Yılmaz, "Evimizde bulundurduğumuz asitli içeceklerinin masumiyetine veya lezzetine aldanmamamız gerekli. Bu riski almaya değer bir lezzet mi diye kendimize sormamız lazım. Çocukların önüne koyarken bir daha düşünmeliyiz. Bu asitli içeceklerin yerine harika bir içeceğimiz var, örneğin meyan. Ülkemizin her yerinde bulabileceğimiz bir içecek. Su tutucu bir özelliği vardır. Bu yüzden böbrek hastalarına önerilmiyor çünkü susatmaz. Bizim geleneksel içeceğimiz çok fazla, limonata yapabiliriz, ayran içebiliriz" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler