Yemek yemek.çiğnemek dişler için önemli bir fonksiyondur. Dişler çiğneme sırasında tükürük hareketi ile temizlenir. İçtiğimiz sıvılar da gün içinde diş yüzeyini temizler.
Oruç tutulduğunda ağızda tükürük hareketi olmamakta,sıvı alınımı olmadığı için tükürük miktarı azalmaktadır. Toplumun büyük bir kısmında basit bile olsa diş eti problemi olduğu göz önüne alındığında uzun süreli açlık ve susuzluk problemi artırabilmektedir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
Yaklaşık 16 sat su içilmediği için iftardan sahura kadar bol su içilmelidir. Hem iftarda hem de sahurda şekerli gıda tüketimine dikkat edilmeli ve az tüketilmelidir.
İftardan sonra diş fırçalanması çok önemlidir. En az bir dakika olmak üzere dişlerin iç ve dış yüzeyini fırçalamalı sonrasında dil yüzeyine geçilmelidir. Dil arkada öne doğru dikkatlice fırçalanmalıdır. Diş araları diş ipi,arayüz fırçası ya da ağız duşu ile temizlenmelidir.
Sahura kalkılıp yemek yenildikten sonra aynı şekilde dişler,dil yüzeyi ve ara yüzler temizlenmelidir.
Özellikle sahurda yenilen gıdaların aşırı baharatlı ,ya da kokulu olmamasına özen gösterilmelidir. Devam eden iş ve sosyal hayat içerisinde ağız kokusu olmaması açısından gıdalar önemlidir. Açlık hali zaten ağız kokusuna sebep olmaktadır. Bu nedenle gün içinde macunsuz olarak diş ve dil yüzeyi fırçalanıp ağız çalkalamak kokuya karşı etkili olmaktadır.Çünkü ağız içinde normal olarak bulunan floradaki bakteriler kokuya sebep olurlar.Bu nedenle fırçalamak kokuyu azaltır.
Fırçalama sırasında kanamalar olabilir. Bu durum diş eti problemini gösterir. Sık sık fırçalayarak kanama azaltılmalıdır. Kanama var diye fırçalanmaz ise durup dururken dahi dişetleri kanamaya başlar.
Ağızdaki hareketli protezler mutlaka çıkarılıp fırçalanmalıdır. Asitli gıda,şekerli gıdalardan ziyade bol sebze ve sıvı tüketilmelidir.