Orucun temel gereklilikleri, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, bedeni bunlardan uzak tutmaktır. Sigara, nargile gibi keyif verici tütün ürünleri dumanlı maddeler ile bağımlılıktan dolayı alınan tüm maddeler orucu bozan eylemler kapsamına girer. Her ne nedenle olursa olsun, ağızdan alınan her türlü ilaç da orucu bozan durumların içerisinde yer alır. Bu noktada oruçken banyo yapılır mı sorusunun yanıtı da çokça merak edilir.
Banyo yapmak, bedeni temiz tutmak için son derece önemlidir. Bilhassa Ramazan ayında dışarıya çıkması gereken, sıcak günlerde duş alarak temizlenmek isteyen insanlar, oruçken duş alınır mı, alınmaz mı sorusunun yanıtını merak ederler. Duş alınca oruç bozulur mu diye merak edenler için yıkanmakla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması şu şekildedir:
"Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25 [1930-1931]; Müslim, Sıyâm, 76 [1109]). Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/199)."
Buna göre oruçken duş almak orucu bozar mı sorusuna da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez" şeklindeki cümlesiyle yanıt verilebilir.
Oruç tutulan saatler içerisinde banyo yapmak, ağız ve burundan içeri su kaçırmamaya dikkat ederek mümkündür. Duş alırken, ağız ve burnu su kaçmasından korumak için başı geriye atmak gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Banyo yapmak konusunda ise; hızlıca duş almak, suyun cilt üzerinde uzun süre kalmaması için önemlidir. Ayrıca sıcak su terlemeyi artırıp su kaybına neden olacağından ılık su tercih edilebilir. Sabun ve şampuan kullanımında ise yine ağız ve burun bölgeleri korunmalıdır.