Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı ihmal edilemeyecek konuların başında geliyor.
Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin yolları!
Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin yolları!
Ramazan başlamadan birkaç hafta öncesinden ağız hijyenini sağlamak ve ağız kuruluğunu önleme açısından sigara, çay-kahve ve asitli içeceklerin kullanımını azaltmakta yarar var. Diş Hekimi ve Ortodonti Uzmanı Dr. Hakan Dönmez ramazanda dikkat etmemiz gereken hususları ve önemli noktaları anlattı.
Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin yolları!
Dr Hakan Dönmez, "iftardan ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini vurgularken, orucun tutulduğu bu ay boyunca dişler, yeme alışkanlıkları değiştiğinden çürümeye çok meyillidir, bu yüzden çürüklerin oluşmasını engellemek için sadece dişlerin değil dil altı ve diş eti, hatta yanakların iç kısımlarının da iyice temizlenmesi gerekir." dedi. Dönmez, ağız hijyeni için diş macunu ve diş ipinin yanı sıra ağız gargarası da kullanılabileceğini, eğer gargara yoksa tuzlu su ile de bu işlemin gerçekleşebileceğini söyledi.
Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin yolları!
Diyanet İşleri Başkanlığı bu konu hakkında oldukça açıklayıcı bir cevap sunmuştur. Diş fırçalamak orucu bozmaz. Ancak diş fırçalama işlemi sırasında kullandığımız diş macunu veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulabilir ve kazası gerekir. Riske atmak istemiyorsanız imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması en uygunu olacaktır.
Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin yolları!
Ramazan'da sahur ve iftar arasındaki uzun saatler boyunca aç kalınması, haliyle ağızda bir çiğneme işlemi olmaması anlamına gelir. Çiğneme olmayan bir ağızda ise tükürük miktarı azalır ve ağız içinde asit miktarı artarak ağız kokusuna yol açar. Buna ek olarak tam temizliği yapılmamış dişler ve dişlerin arasında biriken bakteriler, mideden ve boğazdan gelen bakteriler de ağız kokusuna sebep olmaktadır.
Oruçluyken ağız kokusunu önlemenin yolları!
Ağız kokusunun birçok sebebi daha vardır. Diş çürükleri ve diş eti iltihabı ağız kokusunun oluşmasında büyük oranda etkilidir. Ağız içinde çok önceden yapılmış köprüler ve protezler de var ise bunlar zamanla gıda birikimine sebep olurlar. Biriken gıdalar da ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Ancak ağız kokusu sadece ağız içinden kaynaklı sorunlardan oluşmaz. Üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığından dolayı ağızdan nefes alma, diyabet, karaciğer, mide ve böbrek hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir.