YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

OSBÜK Başkanı Özdebir:

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, "Maalesef bence OSB'lerimize yeteri kadar arazi

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Nurettin Özdebir, "Maalesef bence OSB'lerimize yeteri kadar arazi verilmemesinden, biraz da denetimsizlikten olsa gerek çay boyu, su boyu, yol boyu verimli tarlalar üzerine sanayi tesisleri kuruluyor" dedi.

Özdebir ve OSBÜK Yönetim Kurulu üyeleri, Bursa'daki OSB'lerin yöneticileri ve iş adamlarıyla Bursa Hilton Otel'de düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi.

Nurettin Özdebir, burada yaptığı konuşmada, Bursa'nın OSB'lerin başkenti ve ilk kurulduğu şehir olduğunu belirterek, bu başarıları yerinde görmekten büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi.

OSB'lerin, Türkiye'nin belki de en uzun süreli, en güzel şekilde götürdüğü, yürüttüğü son derece verimli bir proje olduğunu ifade eden Özdebir, bu projenin artık Türkiye'yi ziyaret eden devlet büyükleri tarafından da örnek alındığını ve bu yapının kendi ülkelerine taşınması için çalıştıklarını anlattı.

Özdebir, salondaki Bursa Valisi Şahabettin Harput'un nezdinde, tüm valilere seslenmek istediğini ifade ederek, "Bir OSB kurulurken zatıaliniz çok iyi biliyorlar; 20'ye yakın kuruluşun, oy birliğiyle bir OSB'nin yeri tespit ediliyor. Toprağın kalitesi, yani 5-6. sınıftan daha kötü bir toprağın olması lazım, tarıma hiç elverişli olmayan yerler, meteorolojisinden yer altı sularına, madenlerimizden ulaşıma elektriğinden hava şartlarına kadar birçok faktör değerlendirildikten sonra o arazi sanayi faaliyeti için tahsis ediliyor" diye konuştu.

-"Çay, su, yol boyu verimli tarlalar üzerinde sanayi tesisleri"

Buna rağmen, Türkiye'de çok farkında olmadığımız ciddi bir sorunumuz bulunduğunu, onun da yatırım yeri sıkıntısı olduğunu vurgulayan Özdebir, şöyle devam etti:

"Hazine ile Milli Emlak bir arazi bile verse size kanun ve nizamlara uygun olarak siz orada 'sanayi faaliyeti yapacağım' dediğiniz zaman ÇET'inden imarına kadar birçok şeyle oradaki yatırımcı uğraşmak mecburiyetinde. Ama buna rağmen, bütün bu sorunların halledildiği OSB yapısı ve bunun hukuki mevzuatı olmasına rağmen, maalesef bence OSB'lerimize yeteri kadar arazi verilmemesinden, biraz da denetimsizlikten olsa gerek çay boyu su boyu yol boyu verimli tarlalar üzerine sanayi tesisleri kuruluyor. Tarım arazileri insanlık tarihinden daha eski yapılar, üzerinde ot yetiştirdiğimiz bir toprak parçası Hazreti Adem'den daha öncesine kadar tarihe uzanan bir yapı. Bu varlıkları bizim bizden sonraki nesillere sağlıklı olarak iletebilmemiz lazım."

-Deprem riski-

Özdebir, tarım arazilerindeki deprem riskine de işaret ederek, şunları kaydetti:

"Tarım arazilerimizi, verimli topraklarımızı mutlaka korumamız lazım. Çünkü o gelecek nesillerin bize olan emaneti. Daha doğrusu Allah onları bize emanet etmiş ve taktir edersiniz ki deprem bölgesi, kuşağı olan ülkemizde de bu tarım arazileri, zemin sağlamlığı açısından alüvyon dolgu topraklar olduğu için depremde de en çok hasar gören yerlerdir. Hem Allah'ın emri ve bize emaneti olan bu toprakları korumak hem de bizden sonraki nesillere bırakacağımız toprakları korumak için OSB'leri iyi işletmemiz lazım. Ufak işletmeler ve çok özel işletmeler, entegre tesisler olmak üzere onların dışındaki bütün sınai faaliyetlerin OSB yapıları içinde yapılması lazım... Bugün İnegöl'ü gördük, kendi atıklarının dışında tüm İnegöl'ün atıklarını da beraber toplayıp arıtan bir devasa tesisi işletiyorlar ve oradan da gübre üretiyorlar, bu yapılara sahip çıkıp bu yapıları kollamamız lazım ve bunun dışında çay boyu, yol boyu etrafı kirletecek şekilde sanayi faaliyetlerine de müsaade etmememiz lazım sayın valim."

Çarpık sanayileşmeleri düzeltmek için hükümet nezdinde de devamlı girişimlerini sürdürdüklerini anlatan Özdebir, "Çarpık sanayileşmeleri düzeltirken ki Bursa'da da 6 tane müracaat varmış OSB'ye, ama bir taraftan da onların dışında başka yerlerde ileride ıslah edilmek mecburiyetinde kalacak sanayi yapılarının da yapımına göz yumuyoruz. Bu hatadan bir an evvel kurtulmamız lazım" dedi.

-"Küçük ve kısa vadeli menfaatler..."

Bursa Valisi Şahabettin Harput da OSBÜK Başkanı'nın konuşmasından çok duygulandığını ve etkilendiğini dile getirerek, kendisini kutladığını söyledi. Harput, şöyle konuştu:

"Acaba kendisi bir çevreci mi- Bir tarımcı mı- Neci- Onları öne çıkardı. Hiç duymadığımız bir konuşmaydı, değerli başkan. Allah razı olsun. Biz hep kendi açımızdan bakarak, başkalarını yok sayarak çok zararlar verdik bu ülkeye. Örneğin Bursa'mızda bir maden, çevre olayı vardır. Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi'nin güzel bir kararını okudum. Gerçekten duygulandım. 'Bu ülkenin zenginliği, üç kuruşluk madeni çıkarıp satmak değildir, bu ülkenin zenginliği aslında, bu coğrafyanın, tabiatın, güzelliğin, yeşilliğin, suyun sonsuza kadar kalması, asıl zenginlik budur' diyor. Bunu bizim aslında kabul etmemiz lazım. Küçük ve kısa vadeli menfaatlerle geleceğimizi geleceğimizi kendi elimizle imha etmememiz lazım. Bunun acı örneklerini Bursa'da gördük..."

-"2023 hedefine ulaşmanın yolu"-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker de Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedeflediğine dikkati çekti.

Parseker, bunun için Türkiye'nin orta ve ileri teknolojide Avrasya'nın üretim merkezi olma hedefini koyduğunu vurgulayarak, "Bu hedefi gerçekleştirmenin anahtarı kesin ve kesin sizlerin sahip olduğu OSB'lerdir. Sadece bu hedefin değil ileri teknolojiye geçişin de verimliliğin de daha yüksek karla çalışmanın da tarım alanlarının korunmasının da çevre kirliliğinin azaltılmasının da anahtarı kesin kesin OSB'lerdir" diye konuştu.

Türkiye'de tüzel kişilik kazanmış 268 OSB'nin sadece 150'sinin işletme aşamasında bulunduğunu, bu 150 OSB'nin de doluluk oranlarının maalesef arzu edilen seviyede olmadığını vurgulayarak, "2023 hedefine ulaşmanın yolu OSB'lerin önünü açmaktan geçer" dedi.

İftar yemeğine, BTSO OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğur da katıldı.

Muhabir: Haluk Yüksel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler