YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Osmanlı Atları Değil, Yılkı Atları

Tuna İŞLEYEN/TAVŞANLI Bir kömür şirketinde işçi olarak çalışan evli bir çocuk babası 38 yaşındaki Ahmet Eroğul, Tavşanlı ile Domaniç ilçeleri

Osmanlı Atları Değil, Yılkı Atları

Tuna İŞLEYEN/TAVŞANLI Bir kömür şirketinde işçi olarak çalışan evli bir çocuk babası 38 yaşındaki Ahmet Eroğul, Tavşanlı ile Domaniç ilçeleri arasında bulunan Yaylacık Ormanları'nda yaşamlarını sürdüren yabani atların Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde bölgede tımarlı sipahilere ve saraya at yetiştiren çiftliklerden bırakılan atlardan çoğaldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Eroğul, ormanlık alanda sürüler halinde dolaşan ve sayıları 100'e yaklaşan bu atların yörede bazı kişilerin efsaneleştirerek 'Osmanlı Atları' olarak adlandırdıklarını ancak bunların Osmanlı atlarıyla bir alakasının olmadığı ifade ederek şöyle konuştu:
"2004 yılında vefat eden babam Nurettin Eroğul, daha önce Tavşanlı ilçesine bağlı köy olan, son yapılan düzenlemeyle mahalle statüsüne kavuşturulan Çukurköy'de uzun yıllar muhtarlık yaptı. Babamın köy muhtarı olduğu 1983 yılında köylünün biri 2 kısrağı ormanlık alana kaçırmış. Babam da bu atları ormanda bulmuş ve sahibine parasını ödeyip onları satın almış. Ardından da üremeleri için bir aygırı kısrakların yanına bırakmış. Zamanla bu atlar çoğaldı. Şu an, oradaki atlar 5-6 ayrı sürü halinde dolaşıyor. Sayıları da 100'e yakın. Bu atlar bazılarının iddia ettiği gibi Osmanlı atları değil bizim atlar. Osmanlı ile alakası yok. Babam öldükten sonra ormanlık alana gidip atlar için yazın tuz, kışın da saman balyaları bırakıyorum. İçlerinden 3-4 yaşlarındaki erkek olanları alıp köyde kendi işlerimizde kullandığımız at arabalarımıza koşturuyoruz. Diğerleri ise doğada yaşamalarını sürdürüyor."
Atların ormanlalık alandaki yaşam koşularına kendilerini alıştırdığı, kurt gibi yırtıcı hayvanlardan kendilerini koruyabildiğini anlatan Ahmet Eroğul, "Bu yıl olduğu gibi sert geçen kış mevsimlerinde atlar yiyecek bulmakta zorlanıyor. Çünkü ormanlık alan karla kaplanıyor. Bu yıl Orman Müdürlüğü ekipleriyle birlikte atların yaşam olanı olan Yaylacık Ormanları'na yiyecek olarak saman balyaları bıraktık. Atlar yiyecek bulmak amacıyla ilçe merkezine kadar yaklaşıyor. Bazı kişiler tarlalarına giriyor diye bu atlara av tüfeğiyle ateş ediyor. Bazı atlarda saçma izleri var. Bu atlara ateş edilmemesi gerekiyor. Bu tür saldırılar yüzünden atlar insanlardan kaçıyor" dedi.

FOTOĞRAF

Osmanlı Atları Değil, Yılkı AtlarıOsmanlı Atları Değil, Yılkı AtlarıOsmanlı Atları Değil, Yılkı Atları

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler