Unutulmaya yüz tutmuş pek çok örf ve adetimiz gibi Kurban Bayramı kültürümüz de Osmanlı'dan geliyor. Bu sebeple eski bayramları anımsamak için Osmanlı dönemini incelemek kaçınılmaz oluyor. İşte kimsenin dilinden düşürmediği eski dönemlerde yaşanan Kurban Bayramları...
Osmanlı'da Kurban Bayramı
BAYRAM TEMBİHNAMESİ
Osmanlı’da Kurban bayramı dendi mi hazırlıklar Arife gününden değil, neredeyse bir sene öncesinden başlardı. Evet evet, tam bir sene bayram hazırlığı yapılırdı.
Özellikle kesilecek kurbanların bakımı için uzun süreli bir bakım söz konusuydu. İlk başta Osmanlı tebaasına bayramın doğrusuyla yanlışıyla tüm yönleri anlatılır, en ince ayrıntısına kadar halk bilgilendirilirdi.
Padişah Tembihname’si Osmanlı topraklarında yaşayan tüm haneye girer, hazırlıklar bu bildiri doğrultusunda yapılırdı. Bayram temizliği, kurbanlığın alımı, zekatı ve kesiminde dikkat edilecekler tek tek bildirilirdi.
Bayramlarda toplum ahlakını bozmayacak şekilde nasıl hareket edileceğine ve görevlilerin bunu nasıl sağlayacağına işaret edilirdi.
Çeşmeler, sokaklar, konaklar elden geçirilir, sadece haneler değil, çarşı pazar da gerektiği gibi bayrama hazırlanırdı. Borcu olanın borç defteri silinir (zimem defteri), zengin, fakirin açığını kapatırdı.