Osmanlı döneminde bayramlar büyük coşkuyla beklenirdi. İhtiyaç sahiplerine destek çıkıldığı bayram günleri birlik beraberlik içinde geçerdi. İşte tarihimizin unutulmaz parçası olan Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen, bazılarınınsa yok olmaya yüz tuttuğu bayram gelenekleri...
Osmanlı'da Ramazan bayramı
15 GÜN ÖNCEDEN BAŞLIYORDU
Osmanlı döneminde Ramazan Bayramına “Iyd-i Said-i Fıtr” denilirdi. Bayram gelmeden yaklaşık on beş gün önce hazırlıklar başlardı.
KIYAFETLER DİKİLİRDİ
Haliyle o dönemde hazır giyim yoktu. O nedenle ya bireyler kendi kıyafetlerini kendileri dikmeye başlar ya da mahallelerdeki terzilere bu işi bırakırlardı.
ÇOCUKLAR SEVİNDİRİLİRDİ
Maddi durumları nedeniyle çocuklarına kıyafet diktiremeyecek içinse güzel bir gelenek vardı. Durumu iyi olanlar, kendi çocuklarının yanı sıra başka çocuklara da bayramlık diktirirdi.
TOP ATIŞLARI
Arefe günü ikindinden itibaren hem Ramazan hem de Kurban bayramının son gününe kadar top atışları yapılırdı. Toplar genellikle tersaneden ateşlenirdi.
ÇALIŞANLARA HEDİYE DAĞITILIRDI
Sarayda bayram kutlamaları sabah namazıyla başlardı. Sabah namazının ardından bayramlaşmalar başlardı. Ardından bayram namazı kılınırdı. Bayram namazının ardındansa saray çalışanlarına hediyeler dağıtılırdı.