Suruç Ovası'nda yüzlerce ailenin geçimini sağladığı Arap atı yetiştiriciliği, Osmanlı döneminden kalan bir kültür ve geleneğinin devamı olarak da yaşatılıyor.
Suruç'un şampiyon atlarına 'akademik' dokunuş
Osmanlı döneminde Arap atı yetiştirme merkezlerinden biri olan ilçede, önemli ekonomik getiri sağlayan yarış atı bakımı bugün de sürdürülüyor. Bu kapsamda yıllardır geleneksel olarak yapılan atların yetiştiriciliğinin profesyonel olarak sürdürülebilmesi amacıyla harekete geçen HRÜ, Suruç Meslek Yüksekokulu bünyesinde Atçılık ve Antrenörlüğü Programı'nı açtı.
2018-2019 eğitim yılında eğitime başlanan bölümde, öğrenciler atçılıkla ilgili her türlü temel bilgi, birinci kademe binicilik, antrenörlük bilgileri ve at bakım konusunda Avrupa standartlarında, uygulama seviyesinde gerekli bilgi ve beceriler kazanıyor.
Teorik eğitimleri okul binasında alan öğrenciler, uygulamalı eğitimlerini ilçedeki at çiftliklerinde ve Şanlıurfa Hipodromu'nda alarak, birbirinden değerli atları yarışlara hazırlıyor.
'ARAP ATI YETİŞTİRİCİLİĞİNİN YÜZDE 40-50'LİK KISMI SURUÇ'TAN'
Atçılık ve Antrenörlüğü Program Başkanı Serhan Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suruç'un atçılık için önemli bir merkez olduğunu söyledi.
Bölümün açılmasıyla birlikte eğitime hızlı bir şekilde başladıklarını anlatan Güngör, "Türkiye'de Arap atı yetiştiriciliğinin yüzde 40-50'lik bir kısmını Suruç bölgesi karşılamaktadır. Biz de program olarak ilçedeki Arap atı yetiştiriciliği konusunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Öğrencilerimizle sürekli sahada olarak, onları bu işin içine sokarak eğitimlerimizi yapmaya çalışıyoruz." dedi.