YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Osmanlı Geleneği Temcid, Ümraniye’De Yâd Edildi

- ÜMRANİYE Belediyesi, geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve Ramazan-ı Şerif’i müjdeleyen Temcid okuma geleneğini yeniden yaşattı. Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında

Osmanlı Geleneği Temcid, Ümraniye’De Yâd Edildi

- ÜMRANİYE Belediyesi, geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve Ramazan-ı Şerif’i müjdeleyen Temcid okuma geleneğini yeniden yaşattı. Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında programlarına devam eden Ümraniye Belediyesi, halk arasında farklı bir anlama bürünen ve unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olan ‘Temcid Salası’nı okutarak yüzlerce vatandaşı aynı sofrada buluşturdu.

Ümraniye Belediyesi meydanında düzenlenen sahur programına yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Vatandaşlar sahur programında, hem kendileri için 2 dev kazanda pişirilen temcid pilavını yedi, hem de kendileri için kurulan zengin sahur menüsüyle oruca hazırlandı.

“TEMCİD; PİLAV DEĞİL, PEYGAMBER EFENDİMİZE MÜEZZİNLERİN OKUDUĞU ÖVGÜLERDİR”

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Osmanlı geleneği Temcid’in tarihiyle ilgili şunları söyledi:

“Osmanlı’nın son zamanlarında Temcid okuma diye bir şey vardı. Sahur vakti müezzinler minarelerden peygamber efendimize salat-ı selamlar getirir, böylece halkı sahura uyandırırdı. Halk da aşağıdan ona mukabele ederdi. Buna da temcid yani peygambere övgüler denirdi. Zaman içerisinde o minareden okunan temcid ile sahura kalkan ev hanımı, gecenin bir yarısı yeniden yemek pişiremeyeceği için iftardan kalan yemekleri ısıtıp ısıtıp getirirdi. Isıtıp ısıtıp getirdiği için ‘Kardeşim temcid pilavı gibi ısıtıp ısıtıp getirme’ demişler. Temcid de sanki pilavın adıymış gibi anlaşılmış ama temcid, bir pilavın adı değil, Ramazan’da sahur vakti müezzinlerin minareden peygambere okuduğu övgülerdi. Biz de işte bu geleneği yaşatmak adına hem sahur yapıyoruz, hem de temcid geleneğini yaşatıyoruz. Bunu da bir espriyle yâd etmek adına Temcid’de yenecek pilavı yapıyoruz.”

“TABAĞIMIZDA SADECE KUŞ SÜTÜ EKSİK”

Sahur programına katılan Ümraniye Çakmak Mahallesi Muhtarı Ayhan Köle, “Tabağımızda kuş sütü eksik. Birazdan pilavımız da gelecek. Ümraniye’de Ramazan’ı dolu dolu yaşıyoruz” diye konuştu.

ÜMRANİYE’DE OSMANLI KÜLTÜRÜ YAŞATILDI

Sahur sofrasında yerini alan Ümraniyeli Oktay Ediş, Türk kültürünün yaşatılması açısından bu tarz programların oldukça etkileyici olduğunu ifade etti.

“RAMAZAN ANLATILMAZ YAŞANIR”

Sokak sahuruna ilk defa katıldığını kaydeden Ayşe Kök, bundan sonra her sene katılmayı istediğini belirterek, “Ramazan çok farklı. Heyecanı çok güzel. Ramazan anlatılmaz yaşanır” ifadelerini kullandı.

Eşiyle birlikte sahur programına katılan Selahattin Kök, “Oruç güzel bir şey. Vücudumuz dinleniyor. İnsanlarla kaynaşıyoruz. Bence insanlar sahura kalkıp yemek yemeli. Çünkü iftarın ve sahurun heyecanı ayrı” dedi.

“HALK BİRLİK OLMAKTAN ÇOK MUTLU”

Oruç tutmanın kendisine sabır, nefis hâkimiyeti, sağlık, huzur ve mutluluk kattığını dile getiren 12 yaşındaki Ayşenur Eren, “Ramazan berekettir ve bana mutluluk veriyor. Ben Ramazan’ı çok seviyorum. Bana göre, sokak iftarlarında ve sahurlarında yer almak birlik ve kardeşlik duygusunu daha çok coşturuyor. Halkımızın birlikteliği sevdiğini görüyorum” diye konuştu.

Kuran tilavetiyle başlayan sahur programında sahneye çıkan Üsküdar Musiki Cemiyeti Başkanı Amir Ateş ve öğrencisi Necip Fazıl Karadağ, Ümraniyelilere keyifli anlar yaşattı.

()

Osmanlı Geleneği Temcid, Ümraniye’De Yâd Edildi

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler